VLADA PRIJETI CRVENOKOŠULJAŠIMA

Četvrti vikend prosvjednici na ulicama Bangkoka

03.04.2010 u 18:54

Bionic
Reading

Između 30.000 i 50.000 prosvjednika - "crvenokošuljaša", okupilo se u subotu u glavnoj trgovačkoj četvrti Bangkoka, odakle su vlastima zaprijetili da će se ondje zadržati sve dok premijer Abhisit Vejjajiva ne raspusti parlament i raspiše izbore, prenose agencije.

No tajlandska je vlada upozorila kako će, ako prosvjednici odbiju napustiti četvrt, biti privedeni, a možda i sudski gonjeni. Nakon razgovora s policijom, čelnici Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktatorstva (UDD), odbili su napustiti mjesto prosvjeda. U popularnoj trgovačkoj četvrti Bangkoka, u kojoj je, uz skupe dućane smješteno i nekoliko luksuznih hotela, obustavljen je promet, a svi veći trgovinski centri su zatvoreni.

"Ne možemo dopustiti Abhisitu da i dalje vodi ovu zemlju", izjavio je vođa "crvenokošuljaša" Jatuporn Prompan. "Vrijeme je da se svi oni koji do sada nisu bili privilegirani oslobode ugnjetavanja vlasti koju podupire elita".

Prosvjednici demonstriraju četvrti vikend, no danas su ih vlasti pozvale da se do kraja dana, točnije do 21 sat po mjesnom vremenu, raziđu. Okupljeni prosvjednici, sljedbenici su bivšega premijera Thaksina Shinawatre, s vlasti svrgnutog u vojnom udaru 2006. Thaksin je još vrlo popularan u nekim dijelovima zemlje, a u domovini je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zloporabe položaja.