JE LI I POSLJEDNJI?

Četvrti put pokopan Pablo Neruda

26.04.2016 u 18:36

Bionic
Reading

Tijelo čileanskog pjesnika, nobelovca Pabla Nerude u utorak je pokopano u Čileu četvrti, a vjerojatno i posljednji put

Pogreb je održan u mjestu Isla Negra, tri godine otkako su ostaci jednog od najpoznatijih latinoameričkih pjesnika ekshumirani kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Godinama se sumnjalo da je Neruda, koji je umro 12 dana nakon što je Augusto Pinochet 1973. državnim udarom svrgnuo Salvadora Allendea, možda bio otrovan.

Neruda je bio komunist i Allendeov prijatelj. Poslije državnog udara namjeravao je otići u egzil u Meksiko. Kao službeni uzrok Nerudine smrti naveden je rak prostate, ali je njegov zdravstveni karton nestao pa mnogi sumnjaju da je bio žrtva Pinochetova režima. Teoriju da je Neruda otrovan nekoliko dana prije planiranog odlaska u Meksiko, najviše zagovara njegov vozač i tajnik Manuel Araya.

Istraživanja provedena na uzorcima tkiva u laboratorijima u Čileu, SAD-u i Španjolskoj za to nisu pronašla dokaze, ali još se čekaju rezultati nekih DNK analiza koji bi trebali biti gotovi u svibnju.

Neruda je prvo pokopan u glavnom gradu Santiagu, ali mu je tijelo poslije bilo premješteno u drugi grob. Godine 1992. ponovno su njegovi ostaci bili premještenu u gorbnicu u Isli Negri, obalni grad 110 kilometara od Santiaga. Ondje je bio pokopan u vrtu svoje kuće, uz suprugu Matildu Urrutiju, a na tom su ga mjestu ponovo pokopali u utorak.