ukupno 75 zaraženih

Četvrta žrtva koronavirusa u Hercegovini, veliki rizik Međugorje

31.03.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Protekle noći od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba iz Širokog Brijega, čime se broj smrtih ishoda na području Hercegovine u utorak povećao na četiri, a vlasti posebno rizičnom drže situaciju u Čitluku, odnosno Međugorju

Tamo se u izolaciji nalazi župni ured te dva objekta koje nadzire crkva.

Prvozaražena osoba iz Širokog Brijega preminula je sinoć u Covid-bolnici u Mostaru, izvijestili su iz iz Kriznog stožera Županije zapadnohercegovačke. Žena (73) je danima bila priključena na respirator i u kritičnome stanju, a značajan dio članova njezine obitelji je također pozitivan na COVID-19.

Ukupno su s područja dviju županija u Hercegovini preminule četiri osobe, a koronavirusom je zaraženo njih 75. Tijekom noći registrirana je još jedna pozitivna osoba iz Širokog Brijega. Najviše je zaraženih osoba u Konjicu, njih 26, te u Mostaru 17. Slijedi Široki Brijeg s 14, u Čitluku, koji je novo žarište 11 osoba je pozitivno na testiranje koronavirusa. U Grudama su otkrivena četiri, a u Posušju tri slučaja zaraze koronavirusom.

Glasnogovornik Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Mostaru da je iznimno ozbiljna situacija u Čitluku, gdje su u karanteni 23 osobe u samostanu i oko 60 osoba u Majčinom selu kod Međugorja, gdje se nalaze djeca bez roditeljske skrbi.

U izolaciju su stavljeni i svećenici iz Župnog ureda u Međugorju. Ranije je objavljeno kako su dva redovnika i tri redovnice zaražene koronavirusom. Na konferenciji za novinare rečeno je da prva zaražena časna sestra nije navela podatke o tome da je bila izvan zemlje. Pretpostavlja se kako nije ni bila u samoizolaciji te da je riječ o rizičnoj situaciji jer je vjerojatno bilo višestrukih kontakata.

'Otvara se velika mogućnost problema s kojim ćemo se suočiti zbog širokog broja kontakata', kazao je Juka.

On je naveo i kako će biti procesuirane sve osobe koje se unatoč zapovijedima Kriznog stožera masovno okupljaju u vjerskim objektima.

'Bit će procesuirane osobe koje krše zapovijedi. Nitko nije izuzet od zapovijedi koje je izdao Krizni stožer, pa ni crkvene vlasti. Budimo svjesni izvanredne situacije da su ugroženi životi ljudi. Ne okupljajte se u grupama', rekao je.

Upitan razmatra li se poduzimanje dodatnih mjera zbog potencijalnog izvorišta zaraze koronavirusom u nekoliko objekata u Međugorju, Juka je rekao kako se tijekom sutrašnjeg dana mogu očekivati nove odluke.

U utorak su vlasti Hercegbosanske županije izvijestile kako je u Glamoču zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u toj županiji. Područje Hercegovine je, nakon područja Banje Luke, s najvećim brojem zaraženih osoba u BiH.