NEW YORK

Četvorica uhićena zbog urote za napad na sinagogu

21.05.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Četvorica muškaraca uhićena su u srijedu u New Yorku zbog navodne urote za izvođenje bombaškog napada na newyoršku sinagogu i Židovski centar, objavio je ured državnog tužitelja, a prenosi MSNBC News

Uhićeni su navodno željeli uporabiti projektil zemlja-zrak kako bi pucali na američke vojne zrakoplove, prema navodima iz kaznene prijeve podnesene u White Plainsu, u državi New York.

James Cromitie, David Williams, Onta Williams i Laguerre Payen
optuženi su da su planirali postaviti eksploziv kraj sinagoge u četvrti Riverdale, u newyorškom Bronxu.

Trojica uhićenih su državljani SAD a četvrti je Haićanin, prema priopćenju iz ureda guvernera New Yorka.

Ured tužitelja je naveo da se optužbe temelje na informacijama doušnika FBI-a, koji se s Cromitijem sastao u lipnju 2008. u Newburghu, New York.

Tijekom tog sastanka, Cromitie je rekao da mu roditelji žive u Afganistanu i da je ljut zbog rata koji SAD tamo vodi, te da želi "nešto učiniti Americi".

Četvorica muškaraca počela su se sastajati s doušnikom FBI-a u kući opremljenoj skrivenom audio i video opremom, kujući urotu za bombaški napad na sinagogu i Židovski centar.

Oni su provodili izvide, uključujući i fotografiranje, zračne baze Nacionalne garde, gdje su željeli dizati u zrak zrakoplove, a doušnik im je nabavio navođeni projektil zemlja-zrak i eksploziv C-4, od čege se ni jedno nije moglo uporabiti, navodi se u priopćenju tužiteljeva ureda.