80 GODINA ZATVORA

Četvorica Hrvata osuđena bez uvida u dokaze?

15.04.2009 u 19:18

Bionic
Reading

Četvorica Hrvata - Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević - osuđena su na dugotrajne zatvorske kazne (ukupno 80 godina), a da Sud BiH uopće nije razmotrio dokaze te iskaze svjedoka tužiteljstva i obrane. To proizlazi iz odgovora predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso na podnesak pritvorenika Draga Šunjića, koji donosi Pincom.info

'U vezi s vašim podneskom od 22. 3. 2009 i od 29. 3. 2009, kojim ste iznijeli prigovor na ponašanje suca ovog suda Gluhajić Staniše u predmetu x-KR-05/149 te istakli da prvostupanjska presuda u ovom predmetu još uvijek nije izrađena u pismenoj formi, obavještavam vas da su u konkretnom predmetu optužene četiri osobe, kojima je stavljeno na teret 60 radnji izvršenja za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172 stav 1. KZ BiH. U predmetu je saslušano 85 svjedoka i četiri vještaka te je u sudski spis uvedeno 347 materijalnih dokaza, što predstavlja obimnu činjeničnu građu. Kako je sud dužan savjesno ocijeniti svaki dokaz, kako pojedinačno, tako i u vezi sa ostalim dokazima, pismena presuda još uvijek nije izrađena u zakonom predviđenom roku iz naprijed navedenih opravdanih razloga', stoji u odgovoru predsjednice Suda Meddžide Kreso, koji donosi Pincom.info.

Dragan Šunjić osuđen je na 21 godinu zatvora, bez da su - što ovim dopisom predsjednica Suda neizravno priznaje - savjesno ocijenjeni dokazi protiv Šunjića i ostale trojice osuđenika. Marko Radić dobio je kaznu od 25 godina zatvora, Damir Brekalo 20 godina i Mirko Vračević 14 godina zatvora.

Prema prvostupanjskoj presudi, optuženi su krivi jer su djelovali kao pripadnici 'udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon bosanskih muslimana, nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda, što je za posljedicu imalo smrt nekoliko osoba'. Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević su, prema presudi, sudjelovali u formiranju zatvora Vojno 'koji je imao sve odlike logora' te su uhitili i prisilno zatvorili oko 70-ak žena, djece i staraca.

Na ovaj slučaj upozorila je i nevladina organizacija Croatia Libertas koja ističe da posjeduje materijalne dokaze da 'Sudom BiH manipulira paralelna i paraobavještajna, ilegalna i nezakonita bošnjačka tajna služba AID (Agencija za istraživanje i dokumentiranje) koja ilegalno snima procese po ugovorima sa sudom', što, kako ističu, samo potvrđuje njihove sumnje kako je Sud BiH pod utjecajem bošnjačkog političkog kruga.

'Nacionalna struktura Suda BiH je poražavajuća te nema pariteta, konsenzusa i rotacije i kreće se od preko 90 posto u korist Bošnjaka. Ocjenjujemo rad ovoga suda popuno lošim te ističemo da se radi o koncentraciji pravosuđa u rukama samo jednog naroda, što je protuustavno', navodi Croatia Libertas.

Na djelu su, po mišljenju CL-a, kršenja temeljnih ljudskih prava pritvorenika Suda BiH nad kojima se primjenjuje retroaktivni zakon, ne dozvoljavaju se zakonom predviđene procedure, ne postoji presumpcija nevinosti, što rezultira izricanjem drakonskih kazni isključivo za Hrvate i Srbe koji su dosad ukupno dobili nešto manje od 3.000 godina zatvora, dok u pritvoru Suda BiH nema ni jednog jedinog Bošnjaka osumnjičenog za ratne zločine.

Najavljuju da će, ako se nastavi ovakav odnos prema pritvorenicima, organizirati masovne prosvjede pred Sudom BiH zajedno sa svim nevladinim organizacijama u BiH te građanski neposluh.