nema padalina

Četiri velika švicarska jezera imaju najniži dosad evidentiran vodostaj u kolovozu

17.08.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Vodostaj četiriju velikih švicarskih jezera najniži je dosad zabilježen u mjesecu kolovozu, što je logično s obzirom na to da su od početka 2022. padaline bile vrlo rijetke, objavio je Savezni ured za okoliš

Riječ je o jezerima Constance, Lucerne, Lugano i Walen. Ni količina vode koja utječe u Rajnu, s izvorom u švicarskim Alpama, nikada dosad u kolovozu nije bila tako niska. "U Švicarskoj je uočen vrlo nizak vodostaj, posebno u središnjem dijelu zemlje i na jugu u području Ticina", rekla je Michèle Oberhänsli, voditeljica službe za statistiku Odjela za hidrološke informacije Saveznog ureda za okoliš.

"Uzrok? Oskudne padaline u 2022.", rekla je AFP-u. No nizak vodostaj ne karakterizira samo spomenuta četiri jezera. Vrijednosti znatno ispod prosjeka za ovo doba godina pokazuju i mjerenja u jezeru Maggiore na granici Švicarske i Italije, koje je sa 193 m najniža točka u Švicarskoj, kao i ono u Zugu, rekla je Oberhänsli.

S izuzetkom jezera u planinskom lancu Jura i Thun, razine svih ostalih velikih švicarskih jezera također su ispod dugogodišnjeg prosjeka. Istodobno vrlo nizak vodostaj imaju i brojne švicarske rijeke. Statistički se takvo što događa svakih dvadeset, a rjeđe svake dvije godine.

"Možemo reći da od početka mjerenja vodostaja tokovi Rajne i rijeke Reuss nikada nisu bili tako niski u mjesecu kolovozu", rekla je Oberhänsli. Dodala je da bi kiša, koju meteorolozi najavljuju za iduće dane mogla "malo ublažiti" problematičnu situaciju u Švicarskoj, no to ni u kojem slučaju "neće biti dovoljno“.

  • +5
Rijeka Rajna, srpanj 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia