SMRT BEBE STARE 21 DAN

Četiri sata nakon što je sama rodila, otišla konobariti

19.02.2009 u 21:17

Bionic
Reading

Dvadesettrogodišnja Bračanka Ana Radić, majka djevojčice koja je nakon 21 dana života preminula od pothlađenosti i gladi, skrivala je trudnoću, ali i tek rođenu bebu

Ana je radila kao konobarica u kafiću Del Moro u Vinišću. Nitko iz njezine bliže okoline nije znao da je trudna, a kamoli da je 28. siječnja sama rodila djevojčicu u apartmanu u kojem je stanovala.

Ana je u četvrtak za Novu TV ispričala da je krila dijete jer njezin vršnjak, s kojim je zatrudnjela, nije htio ni čuti za dijete. 'Prijetio mi je da mi je bolje da ne rodim jer će me naći u kojoj god bolnici rodila i zato sam odlučila roditi sama', rekla je Ana.

Bojeći se osude roditelja i bježeći od prijetnji mladića, zaposlila se kao konobarica u Vinišću kod Trogira. Iako je trudnoću krila, tvrdi da je vodila brigu o djetetu. 'Zamotala sam ju u čisti ručnik, nahranila i svako malo bi je išla pogledati', tvrdi.
Međutim, bebu nije odvela liječniku, a nije joj podvezala ni pupkovinu. Policija je podnijela kaznenu prijavu jer je utvrđena pothlađenost i pothranjenost. Njezin gazda kaže da su rast Anina trbuha pripisivali hormonima te da nikada nisu čuli dječji plač iz apartmana. Ana se, navodno, na posao vratila samo nekoliko sati nakon poroda.

Nakon što je novorođenče pronašla mrtvo u krevetiću u kući svoje bivše poslodavke i prijateljice Ane Gabelice (76) u Zmijavcima kod Imotskog, Ana Radić je sama prijavila smrt djeteta. 'Kada sam prije nekoliko dana došla iz Vinišća kod svoje prijateljice Ane, moja djevojčica nije bila u stanju koje bi odavalo neku zabrinutost. I taj dan kada mi je beba umrla, bilo je sve normalno i pojela je cijelu bocu mlijeka. I onda sam odjednom vidjela neke promjene, zvala sam Anu', kazala je Ana Radić, objašnjavajući da je ona pozvala Hitnu pomoć, ali bebi nije bilo spasa.

Policija je provela očevid, nisu uočeni nikakvi tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt bebe, no prostorija u kojoj je spavala je bila prohladna, a beba navodno nedovoljno utopljena. Očekuju se još toksikološki nalazi, a kako se neslužbeno doznaje, policija će protiv Ane Radić podnijeti kaznenu prijavu zbog kršenja obiteljskih obveza sa smrtnom posljedicom, piše Jutarnji list.