Varaždin

Četiri nova vozila za sanitetski prijevoz

10.07.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić u srijedu je ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mladenu Smoljancu predao četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, vrijedna više od 1,3 milijuna kuna

Varaždinski Zavod za hitnu medicinu je putem javne nabave kupio četiri nova vozila, opremljena po suvremenim propisima i standardima, za koje je iz decentraliziranih sredstava izdvojeno 539.500 kuna, a iz proračuna Varaždinske županije 800.000 kuna.

Ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec istaknuo je da je s 15 i pol timova saniteta, odnosno 31 vozilom, 31 vozačem i 16 tehničara, ekipiranost potpuna.

'Svi su timovi popunjeni i rade na svojim radnim mjestima u ispostavama u Novom Marofu, Ludbregu i Ivancu i Varaždinu. Vozila su u izvrsnom stanju i mi ćemo sljedeće godine, ako sve bude u redu, doći ispod deset godina, što je jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj', rekao je Smoljanec.

Župan Čačić je kazao da je varaždinski Zavod daleko iznad hrvatskog prosjeka i po kvaliteti vozila.

Čačić prozivao zbog nereda u zdravstvu

'U posljednjih nekoliko godina intenzivno zanavljamo vozila i sa sljedećom godinom s još pet novih vozila, s pogonom na četiri kotača, doći ćemo u poziciju da sva naša vozila budu ispod deset godina starosti, u hitnoj i ispod pet godina', izjavio je Čačić koji je na primopredaju vozila skrenuo pozornost na problem porasta broja sanitetskog prijevoza u Varaždinskoj županiji rekavši da je to posljedica nereda u zdravstvu.

'Imali smo 25 tisuća prijevoza 2014. godine, a 71 tisuću 2018. godine. Prema sadašnjem standardu na pola godine ovu ćemo završiti s 80.000 prijevoza. Sve manje stanovnika, a više nego triput više prijevoza samo u ovoj županiji. Zato jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne radi ništa, ne odgovara za ništa i bezočno troši novac građana ove zemlje', kazao je župan Čačić. Dodao je da su o tome HZZO već upozoravali pisanim putem, a ako se nešto ne poduzme najavio je da će prozvati ravnatelja HZZO-a i ministra zdravstva.

'Jedno od ovih vozila bilo bi nepotrebno da oni rade svoj posao. Mi tri puta više prijevoza naručujemo, kao da je taxi. Ne zato što treba zbog bolesti, nego zato jer netko ne radi svoj posao', poručio je Čačić.

Ravnatelj varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu složio se da im to predstavlja poteškoće u radu.

'To generira više vozila, više kilometara, veće troškove. Još uvijek uspijevamo sve pokrivati, ali pitanje je gdje su te granice kad će netko ostati neprevezen, a onda će biti veliki problem', rekao je Smoljanec.