PRVI RADNI DAN NA PANTOVČAKU

Čestitke i zamjerke koje je civilni sektor uputio predsjednici RH

19.02.2015 u 13:03

  • +4

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na prvi radni dan dočekala zaštitno-počasna bojna

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Prvog radnog dana prvoj hrvatskoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović stiglo je pismo skupine civilnih udruga okupljenih u Platformu 112, u kojem su joj čestitali na izbornom uspjehu i zaželjeli uspješan rad te su izrazili nadu da će s njom dobro surađivati. Pored toga, predsjednici su izrazili zabrinutost zbog njezinog odabira najbližih suradnika s aspekta poštivanja ljudskih prava, ciljajući pritom na njezina savjetnika za nacionalnu sigurnost Josipa Buljevića zbog ataka službe čiji je visoki službenik bio na ljudska prava i dostojanstvo novinarke Helene Puljiz

'Mudar odabir savjetnika/ca i najbližih suradnika/ca ključan je za osiguravanje kvalitete kreiranja i provedbe politika unutar ovlasti koje imate kao predsjednica Republike Hrvatske, pri čemu bi kriterij poštivanja i razumijevanja ljudskih prava trebao biti vrlo visoko – u ovom području više ne smije biti prostora za nove propuste i greške kakvima smo u prošlosti prečesto svjedočili', poručili su aktivisti iz Platforme 112.

Organizacije civilnog društva predsjednici su također zamjerile odabir određenog broja uzvanika na nedjeljnoj inauguraciji.

'Žalimo i što su pri izboru uzvanika vaši suradnici dali prednost osobama koje se procesuiraju zbog ratnih zločina, korupcije i prijetnji, a izostavili su ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac', upozoravaju iz Platforme 112.

Upravo zbog javnosti nepoznatih kriterija pri odabiru gostiju, o kojima se predsjednica i njezini suradnici odbijaju izjasniti pa ignoriraju novinarske upite na tu temu, govor mržnje, necivilizirani ispadi i nepomirljiva retorika koji vode produbljivanju jaza između različitih političkih opcija, a koji su odraz niske razine političke kulture i netolerancije, bacili su mrlju na svečanu inauguraciju.

'Glasno negodovanje tijekom Vašeg inauguracijskog govora i spominjanja dvojice bivših predsjednika jedan su od primjera netolerancije i to u iznimno svečanom trenutku, kad Vi pozivate na zajedništvo. Nadamo se kako ćete svojim autoritetom i ugledom pronaći način da se ovakvi izrazi netrpeljivosti ne ponove. Svima nama zajednički bi cilj trebao biti održiv razvoj Hrvatske, uz obavezno poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke', napominju iz Platforme 112.

ZID ŠUTNJE: ZAŠTO NA USTOLIČENJU NIJE BILO VIŠE UGLEDNIH ZNANSTVENIKA?

Tportal.hr pokušao je od suradnika Kolinde Grabar Kitarović dobiti odgovore na pitanja po kojem kriteriju su birani gosti za predsjedničku inauguraciju, no naišli smo na zid šutnje i ignorancije, kao i ostali kolege. Budući da je Grabar Kitarović u svom govoru više puta istaknula važnost trasiranja hrvatskog puta u bolju budućnost, zanimalo nas je zašto na svečanosti nije bilo više predstavnika iz znanstvenih krugova, odnosno zašto na Markov trg nisu pozvani ravnatelji naših uglednih instituta, poput primjerice zagrebačkog Ruđera Boškovića i splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Nažalost, od njezinih suradnika nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.

Predstavnici civilnog društva zamjeraju predsjednici Grabar Kitarović i to što u inauguracijskom govoru nije nijednom riječju spomenula antifašizam, premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske te jedna od neupitnih vrijednosti svih razvijenih demokracija kako unutar Europske unije tako i globalno.

Nadaju se da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz ekonomski boljitak prema kojem će nas, kako tvrdi, voditi, neće zaboraviti promicati vrijednosti razvijene demokracije i mirotvorstva.