ŽELJE I POZDRAVI

Čestitka Vlade uz Svjetski dan Roma

08.04.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Hrvatska obilježava Svjetski dan Roma. U povodu toga potpredsjednica Vlade, ministrica Jadranka Kosor, uputila je najbolje želje svim Romkinjama i Romima u Hrvatskoj

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske poduzima sveobuhvatne mjere za uključivanje pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovni sustav i svijet rada, za uređenje naselja i poboljšanje uvjeta stanovanja romskih obitelji te za integraciju romske zajednice u društveni i javni život.

Posebnu brigu posvećujemo očuvanju i promociji romske kulture, tradicije i jezika te brizi za djecu, za one koji će na buduće naraštaje prenositi bogatstvo romskog naslijeđa i identiteta, navela je u čestitki Kosor.

Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, susrest će se danas sa studentima romske nacionalne manjine. Izvijestit će ih o mjerama koje Vlada provodi kako bi se što veći broj pripadnika romske nacionalne manjine uključio u obrazovni sustav.

U našoj zemlji živi oko 10 tisuća Roma. Vlada je još 2005. pristupila Desetljeću za uključivanje Roma te donijela Akcijski plan koji potiče obrazovanje, zapošljavanje, zaštitu zdravlja i bolje uvjete stanovanja za Rome. Do ove je godine, za te potrebe potrošeno je gotovo 38 milijuna kuna, izvještava HTV.

Svjetski dan Roma u cijelom svijetu obilježava se kako bi se javnost upozorila na to da su upravo Romi, najveća nacionalna manjina u Europi, izvrgnuti segregaciji i diskriminaciji.