TURKOVIĆ NA TWITTERU

Čestitka iz Sarajeva; Biden se obvezao podržavati multietnički karakter BiH

07.11.2020 u 19:54

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prvi je visoki dužnosnik iz te zemlje koja je Joeu Bidenu čestitala pobjedu na izborima za novog predsjednika SAD-a i to emotivnom porukom koja sugerira prijateljske odnose između njih dvoje.

"Dragi Joe, sačuvali smo vjeru, nova je zora pred nama", napisala je Turković na Twitteru uz fotografiju na kojoj su zajedno ona i novi predsjednik SAD-a.

Turković je tijekom svoje diplomatske karijere uz ostalo bila i veleposlanica BiH u Washingtonu a novi predsjednik SAD Biden slovi za osobu koja dobro poznaje stanje u BiH.

Tu je zemlju osobno posjetio u jeku rata 1993. a posljednji put je tamo bio u službenom posjetu 2009. dok je obnašao dužnost američkog potpredsjednika.

Tada je u parlamentu BiH održao govor u kojemu je obećao snažnu potporu SAD-a na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

BiH je našla mjesto i u Bidenovu programu za ovogodišnje američke predsjedničke izbore u dijelu koji se odnosi na zapadni Balkan a novi predsjednik SAD-a za tu je regiju najavio jače angažiranje u suradnji s europskim partnerima kako bi se potaknule reforme i pomirenje.

"Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", stoji u Bidenovu programu.

No to je odmah izazvalo i negativna reagiranja a ona su stigla od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je Bidena proglasio "srbomrscem".

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS