7. OŽUJKA

Čestitajte Slovencima Dan pomorstva

07.03.2009 u 19:08

Bionic
Reading

'Slovenija je bila, jest i bit će pomorska država', izjavio je u subotu na proslavi Dana pomorstva Patrick Vlačič, ministar prometa u vladi premijera Boruta Pahora

Kako izvještava Slobodna Dalmacija, Slovenija je Dan pomorstva uvela 1996. godine, u spomen da donošenje Rezolucije o pomorskoj orijentaciji koju je slovenski parlament prihvatio 7. ožujka 1991. godine, u pripremama za osamostaljenje države.

Patrick Vlačič je zagovornik jačanja investicija u sve oblike prometa jer drži da Slovenija sa 42 kilometra obale i istaknutom geostrateškom pozicijom za nekoliko godina može postati 'logistička baza srednje i jugoistočne Europe', a u svom govoru u Portorožu naglasio da je pomorstvo vrlo profitabilna djelatnost jer se u njoj može ostvariti 13 puta veći profit nego u drugim djelatnostima, uz ista ulaganja.

Vlačič je izrazio naklonost nastojanju jedine slovenske komercijalne luke da je država zbog otežanog poslovanja u godini recesije oslobodi plaćanja koncesije na korištenje pomorskog dobra, no dodao je da o tome odluku treba donijeti vlada, na prijedlog Luke Koper.

S druge strane, naveo je da će jedini slovenski brodar, Splošna plovba iz Pirana, ove godine objaviti najbolje rezultate poslovanja od svog osnivanja.