JEDINI PONUĐAČ

Češku vilu na Visu želi kupiti Južnoafrikanac koji je pogon za preradu ribe u Komiži prodao u Srbiju

03.12.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Potencijalni kupac Češke vile na Visu, Južnoafrikanac Philip Vermeulen, već je trgovao na tom otoku. Prije četrnaest godina kupio je u Visu zgradu u kojoj je bio pogon Jugoplastike, a u Komiži je preuzeo tvornicu Neptun

Za kupnju Češke vile na otoku Visu stigla je samo jedna ponuda, ona viške tvrtke Philip Vermeulen, koja je jedina poslala pravovaljanu i potpunu ponudu u vrijednosti od 32,2 milijuna kuna, što je oko 80 tisuća kuna više od početne cijene, objavilo je u petak Ministarstvo državne imovine.

Ponudu je dala tvrtka Philip Vermeulen osnovana u lipnju 2004. godine, temeljni joj je kapital 20.000 kuna, a osnovna djelatnost poslovanje nekretninama.

Jedini osnivač i direktor tvrtke je Philippus Vermeulen iz Južnoafričke Republike. Ono što je tada prošlo ispod radara to je da je Vermeulen već trgovao na Visu. Tako je 2004. godine za 1,6 milijuna eura kupio zgradu bivše osnovne škole na samoj viškoj rivi, koja je za komunizma bila pretvorena u pogon Jugoplastike, a godinu kasnije preuzeo je i tvornicu ribljih konzervi Neptun u Komiži za 14,7 milijuna kuna.

Iako je zgradu škole planirao pretvoriti u aparthotel, nakon višegodišnjeg pregovaranja i nagovaranja na kraju ju je iznajmio Veleučilištu VERN, koje od 2012. godine ondje ima svoju ekspozituru.

No priča s Neptunom nije imala sretan završetak. Riba se u Neptunu prestala prerađivati, a proizvodnu liniju Vermeulen je prodao tvrtki Interfish iz srpskog Niša.

Smatrao je da u tvornici nije bilo objektivnih mogućnosti za nastavak proizvodnje, uvažavajući i stoljetnu tradiciju i ribarsku povijest Komiže, a i prostorni planovi su na njenom mjestu predviđali turističke sadržaje.

Neptun, Komiža Izvor: Cropix / Autor: Bogoljub Mitraković/CROPIX

Međutim na mjestu Neptuna i danas je potpuno devastirani pogon, a prošlog mjeseca Gradsko vijeće Komiže donijelo je odluku da se pristupi izradi urbanističkog plana uređenja zone Neptun u turističku zonu s 350 ležajeva.

Prema riječima ministra državne imovine Gorana Marića, u Češku vilu, prema procjenama, trebat će uložiti tri puta od cijene koja je ponuđena, odnosno oko sto milijuna kuna.