DALJNJE PROŠIRENJE EUROPSKE UNIJE

Češki predsjednik potpisao Lisabonski ugovor

03.11.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao je u utorak zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora, omogućivši time da novi europski ugovor, koji će reformirati europske institucije i omogućiti daljnje proširenje Europske unije, napokon stupi na snagu

PRAG - Češki ustavni sud ocijenio je danas da je taj ugovor u skladu s češkim ustavom, mišljenje kojeg je zatražilo 17 čeških senatora.

'Objavljujem da sam danas u 15 sati potpisao Lisabonski ugovor', rekao je Klaus na konferenciji za novinare. 'Čekao sam ustavnu odluku i poštujem je, premda je uopće ne odobravam', dodao je. 'Stupanjem na snagu lisabonskog ugovora Češka prestaje biti suverena država', istaknuo je.

Klaus je potpis na ugovor uvjetovao izuzećem Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio novog europskog ugovora, kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugoga svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, traže povrat imovine.

Čelnici EU-a pristali su na to na summitu prošli tjedan. Slična izuzeća već su prije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Klausovim potpisom napokon su dovršeni gotovo desetogodišnji napori u EU na reformi institucija. Taj ugovor stupa na snagu najvjerojatnije u prosincu.

Lisabonski ugovor uvodi instituciju predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, de facto ministra vanjskih poslova EU-a, povećava broj područja u kojima se umjesto jednoglasno odlučuje kvalificiranom većinom, povećava ovlasti nacionalnih parlamenata koji će moći usporiti ili zaustaviti donošenje odluka, daje međunarodnopravnu osobnost Europskoj uniji te omogućuje istupanje iz članstva EU-a.

Što donosi Lisabonski ugovor pročitajte ovdje