EVO KAKO TO RADE U EUROPI

Češki ministar podnio ostavku zbog korupcije

15.12.2010 u 18:54

Bionic
Reading

Češki ministar okoliša Pavel Drobil iz stranke ODS-a (desnica) premijera Petra Nečasa najavio je u srijedu u Pragu da će ovih dana podnijeti ostavku zbog navodnog korupcijskog skandala u svom ministarstvu

Po pisanju dnevnika Dnes, Drobil je od predsjednika Državnog fonda za okoliš (SFZP) Libora Michaleka zatražio da uništi kompromitirajuće dokumente o navodnom pokušaju ministrovih suradnika da manipuliraju procedurama javnih natječaja.

Ministrov suradnik Martin Knetig, piše Dnes, rekao je da su se novcem dobivenim manipuliranjem u javnim narudžbama trebali financirati stranka ODS i Drobilova politička karijera. Ministar koji odbija bilo kakvu odgovornost u toj stvari, u utorak je već smijenio Michaleka i dvoje svojih suradnika, među kojima i Knetiga.

Ministar je dodao da će s dužnosti otići nakon konačnog glasovanja o proračunskim mjerama štednje za 2011. koje se već održalo u srijedu, i kada se '"stanje u ministarstvu sredi'.

Nakon medijskih otkrića, socijaldemokratska oporba (CSSD) zaprijetila je da će predložiti glasovanje o povjerenju vladi premijera Nečasa, gorljivog pristaše mjera štednje. 'Siguran sam da ministar nije učinio ništa nezakonito. Pogriješio je jedino u izboru suradnika', zaključio je premijer.