TISUĆE SVIJEĆA

Češka oplakuje Havela

19.12.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Tisuće Čeha u ponedjeljak se upisuju u knjige žalosti i pale svijeće na Vaclavskim namestima u spomen na Vaclava Havela, pisca koji je postao predsjednikom države nakon što je predvodio Baršunastu revoluciju kojom je zbačen komunizam

Dan nakon smrti 75-godišnjeg Havela češka će se vlada sastati kako bi se dogovorila o planovima za državni pogreb na koji će vjerojatno doći državnici iz Europe i cijelog svijeta. Jedan od bivših Havelovih suradnika rekao je da se na pogrebu, za koji mnogi vjeruju da će biti održan prije Božića, među ostalim očekuju državna tajnica SAD-a Hillary Clinton i njezin bivši suprug i negdašnji predsjednik Bill Clinton.

U Praškom dvorcu, sjedištu češke vlasti, u koji je Havel ušao kao predsjednik 1989, Česi su formirali duge redove kako bi se upisali u knjigu žalosti. Knjige žalosti otvorene su i u Slovačkoj, jer je Havel tada bio predsjednik zajedničke države Čehoslovačke.

U Bruxellesu i drugdje sastanci Europske unije počeli su minutom šutnje za bivšega češkog disidenta koji je postao predsjednikom države. U podne su građani počeli obilaziti zatvoreni Havelov lijes u kulturnom centru koji je osnovao u bivšoj praškoj crkvi. Njegovo će tijelo tek od srijede biti preneseno u službenije okružje Praškog dvorca, gdje će biti izloženo do pogreba.

Ikona protukomunističkog disidentstva, simbol ponovna rađanja demokracije u Istočnoj Europi, bivši češki predsjednik i pisac Vaclav Havel umro je u nedjelju ujutro u 75. godini. Havel, zvan 'predsjednik-filozof', bio je jedan od vođa Baršunaste revolucije od 1989. do 1992, deveti čehoslovački predsjednik, a od 1993. do 2003. i predsjednik samostalne Češke u dva mandata. Kao pisac dramatičar utkao je teatar u politiku kako bi mirno priveo kraju eru komunizma i postao heroj epske borbe za završetak Hladnog rata.

Češki političar i bivši disident u vrijeme komunističkog režima Vaclav Havel rođen je 5. listopada 1936. u Pragu u imućnoj obitelji koja je pod komunističkim režimom sve izgubila. Srednjoškolsko obrazovanje mu nije dopušteno jer je etiketiran kao 'previše buržujski', ali je poslije pohađao večernje tečajeve, a danju je radio kao laboratorijski tehničar.

Dobitnik je Fulbrightove nagrade za književnost, bio je radnik u kazališnoj radionici scenskog namještaja, radnik u pivovari i zatvorenik, a predsjednikom je postao nakon uporne borbe za ljudska prava koja mu je donijela velik ugled i među sunarodnjacima i u svijetu. Pisao je kazališne komade dajući svoj obol reformama koje su liberalizirale državu i pokušavale smanjiti sovjetski pritisak.

Sovjetska invazija na Čehoslovačku 1968. zaustavila je reforme i liberalizaciju društva, što je ujedno označilo i početak Havelove borbe za ljudska prava. Uzdržavajući se radom u pivnici, Havel je objavio bezbroj članaka i eseja u književnim i kazališnim listovima koji su se tajno raspačavali. Njegovo pisanje nije se svidjelo ondašnjim vlastima te su mu ponudile da napusti zemlju. Havel je to odbio riječima: 'Rješenje ljudskih prava nije u tome da napustimo zemlju.' Komunističkom režimu rugao se nazivajući ga 'Apsurdistanom'.

Zajedno sa stotinjak čeških intelektualaca 1977. pomogao je u stvaranju dokumenta nazvana Povelja 77, kojim se od vlasti tražilo da osiguraju građanima osnovna ljudska prava. Uhićen je prije nego je Povelja 77 dospjela do šire javnosti. Iduće, 1978, suđeno mu je, a nakon sudskog postupka proglašen je krivim i osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog povezanosti sa skupinom zvanom Komitet za obranu nepravedno proganjanih. Iz zatvora je pušten 1983, ali je 1989. zatvoren na još devet mjeseci zbog sudjelovanja u prosvjedima. Te je godine Građanski forum pokrenuo tzv. Baršunastu revoluciju zahtijevajući, s Havelom na čelu i drugim oporbenim vođama, bezuvjetnu ostavku predsjednika Gustava Husaka.

Nakon Husakove ostavke novim, devetim predsjednikom Čehoslovačke imenovan je Vaclav Havel. Na mjestu predsjednika ostaje do 1992. kad podnosi ostavku jer je slovački parlament donio vlastiti ustav. Uskoro nakon toga Čehoslovačka se podijelila na dvije države: Češku i Slovačku. Iduće, 1993, Havel je izabran za predsjednika Češke i tu je dužnost obnašao u dva mandata.

Kao češki predsjednik ukinuo je smrtnu kaznu te pomilovao brojne osuđenike za lakše zločine. Američkog glazbenika Franka Zappu proglasio je počasnim kulturnim veleposlanikom. Dvaput se ženio. Prva supruga bila mu je Olga, a nakon njezine smrti vjenčao se s glumicom Dagmar Veškrnovom. Nakon povlačenja s mjesta češkog predsjednika bavio se pisanjem.

Sa zdravljem je imao velikih problema od 1996. kad mu je zbog karcinoma odstranjen dio pluća. Prošlu subotu mu je u posjet došao njegov dugogodišnji prijatelj, 'Njegova Svetost' Dalaj Lama, kojeg je u siječnju 1990. primio u službeni državni posjet, izazvavši bijes Pekinga. Havel je oštro i neprestano napadao Kinu zbog kršenja ljudskih prava na Tibetu. Nekoliko je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir i skupio je brojna priznanja za svoj rad kao svjetski ambasador savjesti, braneći 'pogažene' od Darfura do Mianmara.