BEBIĆ U PRAGU

Češka, nova hrvatska prepreka na putu u EU!

22.09.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta Miroslava Nemcova kazala je u četvrtak u Pragu da se zalaže za zajedničko glasanje o hrvatskom Ugovoru o pristupanju Europskoj uniji i češkom izuzeću iz Lisabonskog ugovora

'Postoje dva stajališta. Češka Republika već je dosta ranije navijestila da će tražiti izuzeće. Sada čekamo mišljenje pravnika te očekujemo da se oni izjasne hoće li glasanje biti zajedničko ili odvojeno. Ja osobno podržavam zajedničko glasanje, ali vidjet ćemo što će oni reći', rekla je Nemcova za Hinu nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Hrvatska bi trebala potpisati Ugovor o pristupanju u prvoj polovici prosinca, nakon čega slijedi postupak ratifikacije u zemljama članicama EU-a, između ostalih i u Češkoj.

Zasad nije sigurno hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasanje o hrvatskom pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine. U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

Međutim, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nedavno je izjavio da ta dva glasanja ipak neće biti povezana, pojasnivši da se radi o dvije različite vrste ugovora.

Koalicijska vlada na čelu s Petrom Nečasom dosad se zalagala za povezivanje ta dva glasanja, dok su oporbeni socijaldemokrati, iako podupiru hrvatsko pristupanje, bili u načelu protiv čeških izuzeća jer smatraju da bi ona išla nauštrb zaštite socijalnih prava čeških građana.

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je uvjerenost da će se, bez obzira na ishod tih previranja na češkoj unutarnjopolitičkoj sceni, hrvatski Ugovor o pristupanju ratificirati na vrijeme, tim više jer sve strane u Češkoj podupiru hrvatsko pristupanje i oko toga nemaju rezervi.

'Mi znamo za te posebnosti i rezerve koje Češka ima u odnosima s EU-om. Ako se bude glasalo u paketu, možda može doći do stanovitih usporavanja, ali ja sam uvjeren da će proces ratifikacije i u jednom i u drugom domu češkog parlamenta biti na vrijeme završen, bilo u paketu ili odvojeno, gdje onda stvarno ne bi bilo nikakvih problema za ratifikaciju', rekao je Bebić. Naglasio je da Češka nema nikakve rezerve u pogledu pristupa Hrvatske, odnosno ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Nemcova je također rekla da je Češka Hrvatskoj davala potporu od prvog dana početka pristupnih pregovora te da je daje i dalje.

Predsjednik Sabora Bebić kazao je nakon razgovora da se razgovaralo i o područjima gdje se suradnja može proširiti i unaprijediti, spomenuvši ulaganja u gospodarstvo, energetiku, infrastrukturu i područje turizma.

Bebić je u četvrtak doputovao u dvodnevni službeni posjet Češkoj tijekom kojega se, osim s Nemcovom, susreo i s potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku i predsjednikom Skupine prijateljstva Češka-Hrvatska u zastupničkom domu parlamenta. Bebić bi se trebao sastati i s predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom te predsjednikom Senata Milanom Štechom.

Tijekom posjeta predviđeno je i da predsjednik Sabora sudjeluje na svečanosti otkrivanja spomen-ploče hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću te spomen-ploče Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji Radić.