PRAG BEZ UTJEŠNE NAGRADE

Češka i SAD odustali od proturaketnog centra

16.06.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države odustale su od plana da, uz Poljsku, uključe Češku u svoj proturaketni sustav i smjeste u Prag centar ranog uzbunjivanja, izjavio je u Pragu češki ministar obrane Alexander Vondra nakon razgovora s Williamom Lynnom, zamjenikom američkog ministra obrane

Administracija bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha namjeravala je postaviti proturaketni sustav Patriot u Poljskoj i radar u Češkoj kao zaštitu od potencijalnih raketnih napada iz Irana. Rusija se snažno usprotivila takvom planu i zaprijetila premještanjem svojih projektila uz zapadnu granicu.

U rujnu 2009. Obamina administracija ponudila je novi plan u kojemu nije definirana uloga Češke. U studenom iste godine Češkoj je ponuđen sustav za rano uzbunjivanje koji bi prikupljao i analizirao satelitske informacije za detektiranje projektila usmjerenih prema članicama NATO-a.

Ministar obrane Alexander Vondra potvrdio je da je Češka namjeravala sudjelovati u američkom planu, ali 'definitivno ne na takav način'.

'Dali su nam ponudu koju smo razmotrili. Rekao bih da smo elegantno riješili stvar', rekao je Vondra za AP.

Vondra i Lynn ostavili su otvorenom mogućnost sudjelovanja Češke na druge načine.

'Imamo određene ideje, ali o njima je još prerano govoriti', rekao je Vondra.

Vondra je ranije izjavio da Češka nije zadovoljna 'utješnom nagradom', izgradnjom centra za uzbunjivanje.

Sada kaže da je odustajanje od sudjelovanja Češke bila odluka obiju strana. 'Razlog je taj što je prvobitni plan već pregazilo vrijeme. Pretpostavljamo da ćemo nastaviti suradnju na općoj razini, ali od plana centra se odustalo', rekao je Vondra.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg početkom lipnja najavio je da će Češka biti isključena iz američkih planova proturaketne obrane u Europi.

'Češka prvo mora sačekati ishod pregovora SAD-a i Rusije o proturaketnoj obrani i konzultacije u NATO-u. Tek nakon toga bit će jasnije kako se Češka može uključiti u taj projekt', rekao je Schwarzenberg nakon susreta s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u Washingtonu.

U međuvremenu je potvrđeno da SAD u Poljskoj razmješta pokretni proturaketni sustav Patriot. Počevši od 2013, SAD će na poljskom teritoriju razmjestiti zrakoplove F-16 i transportne zrakoplove C-130, a predviđa se i razmještanje presretača SM-3.