ŠEST POSTO CIJENE STRUJE

Česi kradu struju na veliko

22.02.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Skoro šest posto cijene struje za Čehe predstavljala je prošle godine ukradena električna energija, bilo prikapčanjem na tuđi sat za struju ili direktno na mrežu. Tu struju su plaćali ostali korisnici

Češki Energetski regulatorni ured izračunao je da prilikom distribucije na taj način netragom nestane 5,8 posto električne energije dominantnog isporučitelja na tržištu, državnog elektroenergetskog giganta ČEZ, kojem je omogućeno da do tog postotka pokrije gubitke preko konačne cijene struje.

'Slučajeva krađe struje je sve više', kazao je glasnogovornik ČEZ-a Ladislav Kšiž i dodao da je samo za otkrivene slučajeve krađe ČEZ prošle godine fakturirao šest milijuna eura, prenosi B92.

Tijekom prošle godine, inspektori ČEZ-a proveli su oko 7.000 kontrola poduzeća i domaćinstava i otkrili 3.500 slučajeva krađe struje što je za 36 posto više nego 2010. godine.

'U posljednje četiri godine udvostručio se broj otkrivenih slučajeva krađe. Kod našeg poduzeća godišnje imamo oko sto slučajeva', rekao je glasnogovornik drugog velikog distributera Grupacije RWE Martin Halupski.

Ni ČEZ ni RWE ne pomažu Česima kojima se na sat za struju prikopčao netko drugi i zahtijevaju novac od vlasnika sata, a on novac za struju koju nije potrošio mora tražiti sam, preko policije i sudova.

Krađa struje je u Češkoj kazneno djelo samo ako ukupna šteta prijeđe svotu od 200 eura.