radni posjet austriji

Cerar kritički o dominaciji pučana u EU, očekuje hrvatski pristanak na arbitražno rješenje

07.11.2018 u 17:51

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je u srijedu boravio u radnom posjetu Austriji, kritizirao je u razgovoru za austrijsku agenciju STA dominaciju konzervativne Europske pučke stranke (EPP) u europskim institucijama, a ponovio je i poznato slovensko stajalište o graničnom prijeporu s Hrvatskom da je arbitražna odluka obvezujuća i konačna.

'Vjerujem kako će Hrvatska s vremenom uvidjeti da arbitražnu presudu treba implementirati', kazao je Cerar čija je prijašnja vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu s tezom da je ona neprihvaćanjem arbitražne presude kršila europsko pravo i da onemogućava Sloveniji provođenje schengenske kontrole u dijelu Savudrijske vale koja je presudom dodijeljena Sloveniji.

Cerar je u intervjuu za austrijsku APA-u kritizirao prevladavajući utjecaj EPP-a u europskim institucijama.

'Nije u interesu demokracije da stranka samo zato jer je najveća imenuje najviše predstavnike u EU', kazao je Cerar, budući da najjača stranačka skupina u Europskom parlamentu ima predsjednika Komisija i parlamenta u sadašnjem sazivu, pri čemu je aludirao i na navodnu pristranost predsjednika Komisije Junckera u sporu Hrvatske i Slovenije, nakon što se Komisija odbila pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog arbitražnog spora.

Cerar je Austriji o bilateralnim odnosima, stanju u jugoistočnoj Europi te migracijskoj problematici govorio s austrijskom ministricom Karin Kneiss te predsjednikom parlamenta Wolfgangom Sobotkom.

Pri tome su među ostalim podržali potencijalno članstvo preostalih država europskog jugoistoka u EU, kad one ispune uvjete i reforme te se zauzeli za pomoć državama odakle dolaze migranti i razlikovanje između ilegalnih migranata i onih ljudi koji dolaze iz ratom ugroženih područja i zaslužuju međunarodnu zaštitu.

Slovenski premijer Marjan Šarec i ministar Cerar ovih su dana najavili sastanak vladajuće koalicije posvećem problematici izbjeglica i marakeškoj deklaraciji, navevši da je to pitanje potrebno razmotriti zbog izmijenjenih međunarodnih prilika u odnosu na stanje od prije par mjeseci jer je istupanje iz tog sporazuma sada najavila i Austrija koja pak predsjedava Europskom unijom.

Slovenska konzervativna oporba zatražila je od vlade da kao i Austrija odustane od marakeške deklaracije te zatražila da se o tome odmah održi izvanredno zasjedanje parlamenta.