PODUZETNA 2007. U ZAGREBU

Centimetar snijega vrijedan 14 milijuna kuna

07.03.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Početak 2007. godine obilježila je najtoplija zima po dotadašnjim mjerenjima na zagrebačkim hidrometeorološkim postajama. Usprkos tom podatku gradske vlasti uspjele su za čišćenje snijega, sol i ostale komunalne radove te vrste potrošiti gotovo 14 milijuna kuna

Kako izvještava Večernji.hr, Poglavarstvo je preko Ureda za graditeljstvo 2007. godine proslijedilo više od 14 milijuna kuna Čistoći, Zrinjevcu, Vodoprivredi, Vodoopskrbi, Jarunu i Zagrebačkim cestama za troškove čišćenja snijega na stazama i pločnicima. Taj iznos ne bi upadao u oči da poslovi, stoji u podacima Ureda za graditeljstvo, nisu sklapani izravnim pogodbama.

Ta je zima bila iznadprosječno topla, štoviše najtoplija u povijesti službenih mjerenja. Na hidrometeorološkim postajama Maksimir i Grič tada su zabilježena samo dva dana sa snježnim pokrivačem debljim od jednog centimetra.

Zašto je Poglavarstvo ugovaralo poslove čišćenja snijega na kraju ionako blage zime, Večernji je pitao tvrtke koje su posao odradile. U Zrinjevcu su tvrdili da im je za tu sezonu fakturirano 574.574 kune te da su za radove ugovori potpisani u prosincu 2006. godine.

U izvješću Ureda za graditeljstvo stoji da je Zrinjevcu plaćeno 3,6 milijuna kuna te da je posao sklopljen 21. veljače 2007. godine. Iz Vodoopskrbe su priopćili da su ugovor sklopili u listopadu 2006. godine na iznos od 393.000 kuna, od čega su naplatili 48.000. Glasnogovornik Zagrebačkih cesta Milan Golubić tvrdio je da je ta tvrtka uredno odradila svoj posao.

U nalazu Kontrolnog ureda stoji da su tijekom kontrole dokumentacije zimske službe za 2006. godinu uočene naknadne intervencije u izvješća o obračunu rada ekipa zimske službe.

Intervencije su bile upisane ručno u prvotna izvješća, bez pismene popratne dokumentacije o razlozima promjene podataka. Rezultat promjene bilo je povećanje troškova za gotovo pet milijuna kuna, što je i fakturirano Gradu.