prijeti im kazneni postupak

Centar za socijalnu skrb reagirao zbog prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama: 'Djelatnice su bile na terenu, ali roditelji im nisu dopustili ulazak u kuću'

14.09.2021 u 19:35

Bionic
Reading

U osnovnoj školi u Krapinskim toplicama 14-godišnji učenik ni u utorak nije pohađao nastavu jer roditelji ne žele da nosi masku u zajedničkim prostorijama. Policija je roditelje prekršajno prijavila, a za Dnevnik Nove TV situaciju je komentirala Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok.

Prosvjed pred osnovnom školom u Krapinskim Toplicama nastavio se i u utorak. Roditelji su zaradili prekršajnu prijavu, a župan Željko Kolar apelirao je da se dramu privede kraju.

Situaciju je komentirala ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Tanja Cujzek otkrivši da su Centar o slučaju obavijestila škola i policija.

''Danas su stručne radnice Centra izvršile terenske izvide u kućanstvu, ali razgovor s roditeljima nisu mogle obaviti. Roditelji nisu bili kod kuće, pa su ih djelatnice telefonski kontaktirale. Roditelji su se vratili do kuće u pratnji više nepoznatih osoba i nisu dopustili djelatnicama ulazak u kućanstvo i da obave razgovor samo s roditeljima'', otkrila je i dodala da su dobili pismeni poziv da dođu u Centar na razgovor.

''Nadam se da će roditelji razmisliti o svemu i u interesu svog djeteta doći na razgovor'', dodaje Cujzek.

Nesuradnja je kažnjiva

Napomenula je da je nesuradnja s centrom za socijalnu skrb kazneno djelo.

''Rješenje će se naći. Čim se prikupe svi podaci Centar odlučuje o sankcijama. Lepeza obiteljsko-pravnih sankcija je vrlo široka. Njih ne možemo izricati paušalno, već doista moramo utvrditi sve okolnosti koje jesu na strani obitelji i djeteta kako bi mjera bila primjerena situaciji'', rekla je i otkrila kakve sve mjere postoje.

''Imamo mjere upozorenja u sklopu kojih roditelji mogu biti upućeni na određeni savjetodavni rad i roditeljske kompetencije i imamo nešto strože mjere stručne pomoći roditeljima, intenzivne stručne pomoći i nadzora te mjeru žurnog izdvajanja djeteta'', kaže.

Uputila je i poruku roditeljima čija djeca u školu dolaze pod pratnjom policije. ''Apsolutno Centar smatra da su narušena i prava druge djece na mirno i redovno školovanje i razumijemo zabrinutost njihovih roditelja. Pozivamo njihove roditelje da nam se obraze ako imaju probleme'', poručila je ravnateljica zabočkog Centra.