SRAMOTA U OSIJEKU

Centar za gospodarenje otpadom gradit će se 11 godina

30.03.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom Osječko-baranjske županije konačno bi morala biti gotova do 1. siječnja 2012. godine, ocijenio je na današnjoj sjednici županijske skupštine župan Vladimir Šišljagić. Dakle, oko 85 tisuća tona godišnje nastalog otpada u toj županiji po europskim standardima počet će se zbrinjavati tek četiri godine kasnije od isprva planiranog roka

Tako je jer je propao međužupanijski projekt s Vukovarsko-srijemskom županijom i pet gradova o gradnji zajedničkog regionalnog centra koji je trebao biti gotov do 2008. godine.

Tek je nedavno osnovana županijska komunalna tvrtka Ekos, što je bio uvjet da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) projektu dodijeli financijsku pomoć. Nakon osnivanja Ekosa, ugovor o sufinanciranju u veljači je i potpisan, pa je sada županiji na raspolaganju šest milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju centra. U tim troškovima FZOEU sudjeluje s 60 posto (šest milijuna kuna), a županija snosi ostalih 40 posto troškova izrade dokumentacije.

Država, odnosno FZOEU, inzistirala je na osnivanju Ekosa jer je raniji aranžman kršio zakon predviđajući da projekt nosi privatni konzorcij Strabag-Saubermacher. Nakon međunarodnog javnog natječaja, ugovor s austrijskim konzorcijem sklopila je Javna ustanova za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS). Međutim Ministarstvo zaštite okoliša proglasilo ga je protupropisnim i odbilo izdati građevinsku dozvolu. 'Dozvola za gradnju može se izdati samo za projekte koji su u skladu s važećim propisima, što znači da je projekt potrebno doraditi, tj. uskladiti s propisima Republike Hrvatske', ustvrdilo je Ministarstvo zaštite okoliša u izjavi za ekološki magazin Alert u rujnu 2008. godine. http://www.alertonline.org/magazine/full.php?start_from=&ucat=2&subaction=showfull&id

=1222346020&archive=1261840279& Poslije je ZOIS jednostrano raskinuo ugovor sa Strabag-Saubermacherom, a Austrijanci sudskom tužbom sada traže naknadu štete od čak 5,5 milijuna eura. Ishod sudskog spora još nije poznat.

Zavrzlama oko jednog jedinog centra za gospodarenje otpadom koji treba niknuti na lokaciji Orlovnjak u Općini Antunovac nedaleko Osijeka traje od 2001. godine, kada je osnovan ZOIS. Osim propasti te ustanove u koju je od osnivanja bilo uvučeno pet gradova i dvije županije, na njezin rad potrošeno je, bačeno u vjetar, oko 750 tisuća eura (5,5 milijuna kuna). Ravnatelj ustanove Ivan Domanovac otišao je u mirovinu, a rok završetka gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom s kraja 2008. pomaknut je za 1. siječnja 2012. godine. Tako jedan projekt, umjesto sedam, traje 11 godina.