JANAF KRIV ZA EKO KATASTROFU?

'Centar 112 nije bio na razini zadatka'

23.07.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Da se na Žitnjaku sinoć dogodila ekološka katastrofa prilikom koje je iz dvaju vagona isteklo 130 tisuća litara dizela, alarmirao je zagrebački pročelnik Pavle Kalinić. Sve je potvrdilo i resorno Ministarstvo koje jedino nije navelo koja je točna količina dizela istekla iz Janafovih spremnika

Na izjavu Pavla Kalinića koji tvrdi da se na Žitnjaku sinoć dogodila ekološka katastrofa istjecanjem 130 tisuća litara dizela iz spremnika nafte, odgovorio je Janaf demantirajući ekološku katastrofu i pozivom novinara da dođu vidjeti što se točno dogodilo.

JANAF: ŠTETA JE SANIRANA

U Janafu tvrde da je 'prilikom jučerašnjeg curenja dizela na terminalu Žitnjak, curenje u kratkom roku primijećeno i zaustavljeno, a učinjenu štet stručno su sanirale ovlaštene službe i odmah je prestala svaka daljnja prijetnja za ljude i okoliš.'

Naime, u Janafu tvrde da Kalinićeve tvrdnje o 130 tisuća litara dizela nisu utemeljene i kažu da su o nesreći obaviještene nadležne službe koje su izišle na teren i provode istražne radnje te da su odmah i osnovali interno istražno povjerenstvo. O dosadašnjim saznanjima, u 16.15 će na Žitnjaku govoriti član Uprave Janafa Petar Grđan

'JANAF JE POKUŠAO SVE ZATAŠKATI'

Podsjetimo, Kalinić tvrdi da je Janaf pokušao zataškati istjecanje ogromne količine dizela Petrolovog dizela. Tvrdi da su ispražnjena dva i pol vagona nafte te da su za službeno još neutvrđenu ekološku katastrofu krivi dobavljači koji su pogrešno spojili cijevi i pustili naftu da istječe u polje.

Kalinić je ustvrdio da će zbog curenja dva i pol vagona nafte u skladištu Janafa na Žitnjaku tražiti temeljitu istragu i utvrđivanje odgovorne osobe te nazvao presedanom to što tom uredu nije omogućeno da obavi svoju dužnost.

'Zbog sumnje da se radi o pokušaju zataškavanja, prvo pitanje koje se nameće jest koliko je do sada bilo sličnih incidenata, a za koje ni nadležne službe niti javnost ne zna', priopćeno je iz njegova ureda.

U priopćenju stoji kako su jučer popodne Janafovi djelatnici, i to šef osiguranja i inženjer zaštite na radu onemogućili Uredu za upravljanje u hitnim situacijama da izvrši svoju dužnost

'CENTAR 112 NIJE BIO NA RAZINI'

'Moramo napomenuti da je to presedan odnosno da je, u dvije godine rada ureda, Janaf prvi koji je djelatnicima ureda zabranio ulaz u svoje postrojenje i odbio suradnju', navode te ističu kako su djelatnici tog ureda prvi došli na mjesto događaja.

Također ocjenjuju da se Državna uprava za zaštitu i spašavanje centar 112 'nije pokazao na razini zadatka' pa su zatražili pomoć PU zagrebačke.

MINISTARSTVO POTVRDILO SLUČAJ, ALI BEZ PODATAKA O KOLIČINI NAFTE

Ovaj incident potvrdilo je i Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i okoliša čija je inspekcija sinoć nakon poziva Centra 112 oko 19 sati:

'U nadzoru je utvrđeno da je prilikom pretakanja eurodizela između dvaju spremnika zapremine 2.000 m3 odnosno 680 m3, a u kojima pravna osoba JANAF d. d. za potrebe Petrol Hrvatska d. o. o. skladišti naftne derivate i koje je obavljano oko podneva istog dana, iz cjevovoda istjecao eurodizel zbog pogrešnog spajanja cjevovoda obavljanog prethodnog dana od strane tvrtke Montmontaža N.E.P., Zagreb.

Djelatnici JANAF-a su odmah po uočavanju istjecanja eurodizela zatvaranjem ventila na pumpi za pretakanje derivata i spremnicima spriječili njegovo daljnje istjecanje.

Po pozivu JANAF-a d. d. djelatnici ovlaštene tvrtke AEKS d .o. o. započeli su s uklanjanjem zaostalog tekućeg sadržaja – eurodizel, pjena, voda iz hidrantske mreže, nakon čega je onečišćena površina posipana apsorpcijskim sredstvom, a prikupljeni tekući sadržaj u količini od oko 2,5 m3 privremeno je odložen u spremnik koji se nalazi na lokaciji i koristi se za prihvat nesukladne robe.

Pregledom lokacije inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je onečišćenje unutar kanala cijevne trase u dužini oko 20-30 metara.' - stoji u priopćenju Ministarstva koje je Janafu naredilo da odmah krene sa sanacijom.

Koliko je nafte isteklo, ni Ministarstvo nije otkrilo.