SDP UPOZORAVA

Cementara može postati nova crna točka obrovačkog kraja

28.12.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Iz SDP-a su danas upozorili da realizacija cementare 'Brčić-Fassa' u Kruševu može postati nova 'crna točka' i propala investicija u obrovačkom kraju pa su stoga uputili apel Ministarstvu zaštite okoliša da ponovi postupak vezan uz studiju utjecaja na okoliš budući da je uz taj projekt, kako tvrde, vezan niz nejasnih okolnosti.

Predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy je na konferenciji za novinare u Zagrebu ustvrdila kako je investitor doveo u zabludu lokalno stanovništvo i političare tvrdnjama da ondje želi sagraditi tvrtku za proizvodnju 230.000 tona vapna i žbuke, što je javnost i podržala, no, u međuvremenu je odlučio da će proizvoditi i gotovo milijun tona cementnog klinkera godišnje.

'Proizvodnja cementa, posebice u tako velikim količinama, štetna je za okoliš, a postavlja se i pitanje ekonomske opravdanosti jer cementara koja trenutno radi na jugu Hrvatske zatvara jedan svoj pogon zbog stagnacije građevinskog sektora', navela je, 'pa se može desiti da se, osim ekološke katastrofe, dogodi i ekonomska'.
'Strahujemo da bi se ta investicija mogla pretvoriti u novu tvornicu glinice', upozorila je Holy te dodala kako detaljni plan uređenja niti ne predviđa proizvodnju cementa u obrovačkom kraju, već samo tehnološki park s proizvodnjom vapna i žbuke.

Vedrana Koprtla i Mario Modrić i obrovačkog SDP-a napominju da se na javnu raspravu odazvao mali broj ljudi, ali da to i ne čudi jer su obavijesti o tome bile samo na oglasnoj ploči državne uprave i na Internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša što nije ni približno dovoljno zna li se da se tamošnje, pretežito ruralno stanovništvo, slabije služi Internetom pa nije u mogućnosti vidjeti o čemu se radi, a i dokumenti su zahtjevnijeg tipa.

'Krško smo područje, a ne sahara bez grmlja i rastlinja kako se opisuje u studiji utjecaja na okoliš. Stanovnici su ondje zasadili masline i bave se stočarstvom pa nam je zaštita okoliša i održivi razvoj prioritet', ističu.

Predsjednica zadarskog SDP-a i saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović naglasila je kako se SDP zalaže za reindustrijalizaciju Hrvatske, promišljenu i po regijama, kako bi se otvorila nova radna mjesta, ali i napomenula da, uz tri postojeće cementare, nova cementna industrija nije potrebna.