Kevin Kuehnert

Čelnik mladeži njemačkog SPD-a protiv žurbe oko izlaska iz koalicije

04.12.2019 u 12:15

Bionic
Reading

Utjecajni čelnik mladeži njemačkih socijaldemokrata (SPD) upozorio je u srijedu protiv žurbe vezano uz izlazak iz vlade, za razliku od tonova koji su posljednjih dana izražavali skepticizam oko opstanka vladajuće koalicije s kancelarkom Angelom Merkel na čelu

Neki njemački mediji upravo su Kevina Kuehnerta prepoznali kao snagu koja stoji iza novog stranačkog vodstva koje je više lijevo orijentirano, a čiji izbor je potaknuo sumnje u koaliciju s konzervativnim CDU-om kancelarke Merkel. Smatra se da bi Kuehnert mogao bitno utjecati na neke članove na važnom stranačkom okupljanju koje počinje u petak.

'Svatko tko napušta koaliciju propušta neki nadzor', rekao je Kuehnert za list Rheinische Post.

Po njegovim riječima, delegati na stranačkoj konferenciji koji će razgovarati o budućnosti koalicije trebali bi to uzeti u obzir. 'Ne zato što bi se trebali prestrašiti, nego zato što bi odluke trebale biti dobro promišljene', kazao je.

Potpora 30-ogodišnjeg čelnika mladeži i njegovog ogranka JUSOS dala je velik poticaj kampanji Norberta Walter-Borjansa i Saskije Esken, koji su u subotu dobili najviše glasova kao dvojac na čelu SPD-a i koji žele ponovno pregovarati o koalicijskom sporazumu s konzervativcima CDU-a.

Za sada nije još sigurno koliko volje postoji kod konzervativaca na prilagođavanje SPD-ovim novim zahtjevima, no čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer kazala je u ponedjeljak kako ne gleda blagonaklono na promjenu koalicijskog sporazuma. Ako CDU to odbije najveće svjetsko gospodarstvo moglo bi se suočiti s prijevremenim izborima ili manjinskom vladom.

Kramp-Karrenbauer izjavila je u ponedjeljak kako koalicijski sporazum stranaka njemačke vladajuće koalicije, Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske stranke (SPD), ne bi trebalo revidirati te da "promjena na čelu stranke.. nije među ozbiljnim razlozima zbog kojih ponovno pregovarate o koaliciji".

Delegati na stranačkoj konferenciji u petak trebali bi glasati o zahtjevima koje će postaviti pred konzervativce Angele Merkel kako bi ostali u koaliciji. To uključuje zahtjeve za većim investicijama, za jačanje mjera na zaštiti klime i fleksibilnost vezano uz ograničenje nastanka novog duga. Također bi službeno trebali biti potvrđeni novi čelnici.