živi u egzilu

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont uhićen na Sardiniji, odmah se oglasila Španjolska

24.09.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Separatistički katalonski čelnik Carles Puigdemont, kojeg je talijanska policija uhitila na Sardiniji, mora doći pred španjolsko pravosuđe, rekla je petak vlada u Madridu uoči saslušanja o izručenju.

„Puigdemont mora poštivati odluke suda, baš kao bilo koji drugi građani“, priopćio je premijer Pedro Sanchez. Španjolska optužuje Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika, za pobunu protiv vlasti jer je 2017. pomogao u organizaciji referenduma o neovisnosti te pokrajine koji su španjolski sudovi proglasili ilegalnim. Katalonskog čelnika talijanska granična policija uhitila je u zračnoj luci u gradu Algheru pri dolasku na Sardiniju u četvrtak navečer.

Pred talijanski sud trebao bi izaći u petak, no ne zna se hoće li sudac tada donijeti odluku o izručenju, prenosi talijanska agencija ANSA.

„Vjerujemo da će pravosudne vlasti osloboditi Puigdemonta. Ovo je četvrti put da se to dogodilo“, rekao je njegov odvjetnik Gonzalo Boyer za radio Cadena Ser. Europski parlament u ožujku je ukinuo Puigdemontov imunitet koji je imao kao zastupnik te institucije od 2019. godine. Puigdemont je živio u egzilu u Belgiji, a u Alghero je iz Bruxellesa stigao kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi Adifolk te se susreo s čelnikom Sardinije.

  • +7
Carles Puigdemont Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Referendum 2017. Španjolskoj je donio najveću političku krizu u nekoliko desetljeća, a potom je u listopadu iste godine uslijedilo unilateralno proglašenje neovisnosti Katalonije u regionalnom parlamentu, nakon čega su vlasti u Madridu uvele izravnu vlast nad pokrajinom i uhitile separatističke čelnike.