pregovori pri kraju

Čelnik IDS-a Boris Miletić potvrdio koju su ponudu dobili od SDP-a, ali i koji je njihov uvjet

05.06.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Govoreći o suradnji IDS-a i Restart koalicije na televiziji N1, predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako oni kao stranka uvijek inzistiraju na svojim politikama i programima, a kao ključne teme istaknuo je status Istre i decentralizaciju Hrvatske

Upitan jesu li dobili konkretnu ponudu od Restart koalicije, Miletić je rekao kako im je u pregovorima važma autonomija Istre - Istru žele kao samostalnu regiju. Osim toga, temeljno pitanje za njih je decentralizacija Hrvatske, kako bi lokalne zajednice dobile više ovlasti i mogućnosti. "To je tema cijele Hrvatske... Pogledajmo Austriju, Njemačku, Dansku, bilo koju razvijenu europsku zemlju. Vrijeme je da se to primijeni i u Hrvatskoj", rekao je Miletić.

Dodaje kako smo, kao zemlja, previše centralizirani i birokratizirani. "Zemlju trebamo promijeniti na način da se olakša porezna presija na gospodarstvo... Zašto ovlasti ne spustiti na regije, zašto ovlasti držati u političkom Zagrebu", pita se čelnik IDS-a pa dodaje kako je moć centralizirana u jednom mjestu, a to je politički Zagreb.

Na pitanje je li najspornija točka pregovora to što bi Istra izgubila status županije, Miletić je kazao da Istra po svim kriterijima zaslužuje biti samostalna regija. "Pogledajte samo hrvatski grb", dodaje.

Što se tiče jamstva SDP-a, kaže kako si u nekim stvarima moraju vjerovati na riječ. Službenu ponudu od SDP-a su dobili. IDS i PGS dobit će ukupno četiri madata, od kojih tri idu IDS-u, a jedan PGS-u.

Na prošlim predsjedničkim izborima IDS je bio podrška Zoranu Milanoviću za Pantovčak. Upitan jesu li se u pregovorima spominjali i lokalni izbori, s obzirom na priču o tzv. "paktu o nenapadanju" na lokalnim izborima iduće godine, Miletić ističe kako to nije tema. "Bavimo se parlamentarnim. No ono što je bitno, IDS i Istra je uvijek bio korak ispred", rekao je za N1.