ujedinjeni

Čelnici zapadnih zemalja jedinstveni u osudi ruske aneksije, oglasio se i Plenković

30.09.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Čelnici zapadnih zemalja u petak su i kolektivno, poput Europskog vijeća, i pojedinačno osudili rusku aneksiju četiriju okupiranih ukrajinskih regija

Čelnici 27 država članica EU “nedvosmisleno odbacuju i osuđuju” nelegalnu aneksiju četiriju ukrajinskih okupiranih područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su.

“Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kaže se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.

Čelnici EU-a ističu da nikada neće priznati pseudo referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za daljnje kršenje ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta.

Sjedinjene Države u petak su najavile uvođenje novih i "oštrih" sankcija protiv Rusije, osudivši "lažne" aneksije teritorija u Ukrajini.

U oštroj poruci Sjedinjene Države upozoravaju i da će, u dogovoru sa zemljama članicama grupe G7 sankcionirati "svaku zemlju, pojedinca ili entitet" koji pruža političku ili gospodarsku potporu pokušajima Rusije da "nezakonito preuzme teritorije u Ukrajini".

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje nezakonit čin 'priznavanja neovisnosti' i 'pripajanja' dijelova ukrajinskih regija Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižja u Rusku Federaciju".

"Nizozemska nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", kazao je danski premijer Mark Rutte.

U priopćenju grčkoga ministarstva vanjskih poslova stoji da je ruska "odluka nezakonita jer očigledno krši međunarodno pravo, zbog čega je ništavna."

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da "ilegalna aneksija ukrajinskih regija, koju je proglasio Putin neće ništa promijeniti. Sva područja koja su ilegalno okupirali ruski osvajači dio su Ukrajine i uvijek će biti dio ove suverene nacije."

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier osudio je referendume i njihovo skoro pripajanje Rusiji te kazao da EU "ne kani prihvatiti navodne rezultate referenduma ni pomicanje granica".

Dodao je da režim ruskoga predsjednika utječe na to da sukob sve više eskalira te je istaknuo kako Njemačka mora nastaviti podupirati Ukrajinu "financijski, humanitarno, politički i vojno", koliko god to bude potrebno.

"Ovaj rat je napad na međunarodno pravo i na vrijednosti liberalnih demokracija - na naše vrijednosti", rekao je.

Britanska premijerka Liz Truss je kazala kako će Britanija regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju prihvatiti isključivo kao dijelove ukrajinskog teritorija te je dodala da ruski predsjednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

  • +6
Rat u Ukrajini, 25.9.2022. Izvor: EPA / Autor: STRINGER

"Putinu se ne može dopustiti da mijenja međunarodne granice grubom silom. Potrudit ćemo se da izgubi ovaj nezakoniti rat. On je još jedanput djelovao u suprotnosti s međunarodnim pravom, zanemarujući pritom ukrajinski narod, premda tvrdi da ga predstavlja", rekla je britanska premijerka.

Giorgia Meloni, koja će idući mjesec biti i službeno imenovana talijanskom premijerkom kazala je da rusko pripajanje četiriju ukrajinskih regija nema "ni pravnu ni političku vrijednost".

Dodala je kako ruski ruski predsjednik Vladimir Putin "još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu, a ona prijeti sigurnosti cijeloga europskog kontinenta". Meloni je pozvala zapadne zemlje na na jedinstvo pred akcijama Moskve.