KLAĐENJEM DO KRIZE

Čelnici Goldman Sachsa saslušavani deset sati

28.04.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Vodeći menadžeri investicijske banke Goldman Sachs, koja na Wall Streetu slovi kao izuzetno uspješna, u utorak su deset sati svjedočili pred američkim Kongresom o svojoj ulozi u krahu tržišta nekretnina 2007. i teškoj recesiji koja je uslijedila

U jednom od medijski najpozornije praćenih kongresnih saslušanja vezanih uz financijsku krizu ključni ljudi Goldman Sachsa opovrgnuli su sve optužbe proizašle iz istrage Senata.

Istragom je utvrđeno da je banka 2007. prodavala stotine milijuna dolara vrijednosnica oslonjenih na drugorazredne hipotekarne kredite, istodobno se kladeći da će te vrijednosnice znatno izgubiti na vrijednosti.

Među onima koji su svjedočili je Fabrice Tourre, trgovac Goldman Sachsa koji je u središtu građanske tužbe Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) protiv Goldmana za prijevaru, zbog jednog od financijskih derivata koji je pomogao stvoriti.

'Ja kategorički poričem optužbe SEC-a i branit ću se na sudu protiv tih neistinitih tvrdnji', rekao je tridesetjednogodišnji Tourre na saslušanju pred stalnim senatskim pododborom za istrage.

Demokratski senator Carl Levin, predsjednik pododbora, kazao je da je Goldman bio glavni igrač u krahu tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita, što je odraz neobuzdane pohlepe na Wall Streetu u godinama koje su vodile do financijske krize.

'Znam da ćete pričati o smanjenju rizika, no zaradili ste milijarde dolara na klađenju na pad vrijednosti papira koje ste prodavali', rekao je Levin Davidu Viniaru, direktoru financija Goldmana.

Levin je posebno agresivno ispitivao glavnog direktora Goldmana Lloyda Blankfeina, o klađenju na pad vrijednosnica oslonjenih na drugorazredne hipotekarne kredite, koje je tvrtka prodavala, ne obavijestivši o tome ulagače.

Na pitanje Levina je li to bio sukob interesa, Blankfein je odgovorio: 'U kontekstu tržišta, to nije sukob.'

Čelnici Goldmana izloženi su kritici senatora iz obiju stranaka jer su se neki republikanci pridružili demokratima u kritiziranju Goldmana i nastojanju njegovih dužnosnika da odugovlačenjem izbjegnu teška pitanja.

Na Wall Streetu je svjedočenje kolega dobro primljeno i dionica Goldmana je u utorak rasla, iako je indeks Dow Jones pao više od 200 bodova, najviše u zadnja tri mjeseca.

Istodobno sa saslušanjem dužnosnika Goldman Sachsa, u Senatu se odigravala bitka oko zakona o financijskoj reformi, u kojoj su republikanci drugi put u dva dana odbili njegovo stavljanje na raspravu, no većinski demokrati su za srijedu najavili novo glasovanje.