APSURDNO UHIĆENJE

Čelnici Federacije bijesni zbog uhićenja Ganića

02.03.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Predsjedajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u utorak, povodom uhićenja Ejupa Ganića u Londonu, da Srbija pokazuje nasilnički i provokatorski odnos prema vlastima Bosne i Hercegovine

Iz Federacije BiH stižu žestoke reakcije na uhićenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića koji je sinoć zadržan u Londonu na osnovi srbijanske tjeralice, dok su u Republici Srpskoj izrazili zadovoljstvo takvim razvojem događaja.

'Ovo nije samo pravna stvar, ovo je politička stvar, obavještajno-policijska stvar, ovo se nije dogodilo slučajno na bosanskohercegovački Dan nezavisnosti - ovo je dobro smišljena namjera kojom se pokazuje nasilnički odnos Beograda prema BiH', rekao je Komšić, dodavši da 'Srbija stalno provocira vlasti BiH'.

Bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić rekao je da je uhićenje Ganića dio ratnog plana Slobodana Miloševića i ocijenio da on neće uspjeti.

Najžešći u osudi bio je SDP BiH koji je pozvao na reciprocitet. Zatražili su od Tužiteljstva BiH da pokrene istrage i kaznene postupke protiv najviših političkih i vojnih dužnosnika Srbije u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Istodobno je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić pozvao britanske vlasti da odmah izruče Ganića Srbiji. 'On mora odgovarati za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu', rekao je Dukić.

Interpol je na zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva početkom 2009. raspisao tjeralicu za Ganićem kojega srbijansko pravosuđe tereti da je zajedno s drugim bivšim članom ratnoga vrha BiH Stjepanom Kljujićem zapovjedio da se 3. svibnja 1992. napadne kolona bivše JNA u središtu Sarajeva. U obračunu koji je uslijedio više pripadnika JNA je poginulo i ranjeno, a nekoliko desetaka ih je zarobljeno te potom razmijenjeno.

Ganić je u petak 26. veljače bio kratko zadržan na aerodromu u Londonu, ali je ubrzo i pušten. Novo zadržavanje uslijedilo je jučer, kada se namjeravao vratiti u BiH.

Britanska policija sprovela ga je nadležnom sudu koji mu je odredio pritvor do 29. ožujka, kada će se ponovo pojaviti pred sudom.