VIDEO-VEZA

Čelnici EU-a o pandemiji i mađarsko-poljskoj blokadi financijskog paketa

19.11.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Čelnici zemalja članica Europske unije u četvrtak će putem video-veze ponovno razgovarati o koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa te o krizi koja je na pomolu nakon što su Mađarska i Poljska blokirale paket za oporavak od gospodarskih posljedica koronakrize.

To je drugi u nizu takvih redovitih sastanka - nakon prvog održanog 29. listopada - posvećenih koordinaciji napora na suzbijanju pandemije. Na sastanku koji počinje u 18 sati čelnici će razgovarati o testiranju na koronavirus kao ključnom alatu za usporavanje širenja zaraze, međusobnom priznavanju testova i mjerama za sprječavanje trećeg vala pandemije.

Europska komisija je u srijedu preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije koronavirusom koriste uglavnom kod osoba koje pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani. Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata.

Usred velike zdravstvene krize, EU se suočava s još jednom krizom, blokadom sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak ukupno teškog 1824 milijarde eura. Iako je virtualni sastanak na vrhu primarno sazvan zbog usklađivanja mjera za borbu protiv pandemije, pitanje blokade neće se moći zaobići i moglo bi zasjeniti temu zbog koje je sastanak sazvan.

Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava. Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom. Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što sada zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.

  • +17
Prosvjed u Poljskoj Izvor: Profimedia / Autor: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Iako će se o tom pitanju razgovarati, od današnje rasprave ne treba očekivati rješenje ove velike krize koja je na pomolu. Prvo, zato što je riječ o video-sastanku, a o tako osjetljivim pitanjima nemoguće je postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka. Drugo, u Bruxellesu žele pričekati i vidjeti što Varšava i Budimpešta predlažu za uklanjanje blokade.

U Bruxellesu se već neformalno razgovara o mogućim opcijama ako Mađarska i Poljska ustraju u blokiranju financijskog paketa. Jedna od tih opcija jest da se VFO i plan za oporavak razdvoje te da se za usvajanje plana za oporavak koristi mehanizam pojačane suradnje, no pitanje je koliko je to izvedivo i postoji li volja da se krene tim putem, koji uvelike može promijeniti sam način kako Unija funkcionira.

Pojačana suradnja je mehanizam predviđen ugovorom o EU-u. Zamišljen je za rješavanje situacija kada o nekoj temi, za koju je inače potrebna suglasnost svih članica, nije moguće postići konsenzus. Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. Nešto u tom smislu u srijedu je izjavio francuski državni tajnik za europska pitanja Clement Beaune.

"Zajedno s njemačkim predsjedništvom Vijeća EU-a tražimo praktična rješenja, ali, bude li potrebno razmotrit ćemo kako možemo ići dalje bez zemalja koje blokiraju", rekao je Beaune. Mađarska i Poljska dobile su otvorenu potporu od slovenskog premijera Janeza Janše, koji pokazuje potpuno razumijevanje za njihove argumente iako Slovenija nije blokirala usvajanje paketa.