POTVRDA IZ BRUXELLESA

Čelnici EU-a dali zeleno svjetlo Hrvatskoj!

24.06.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Europski čelnici poduprli su u petak Bruxellesu završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine

Čelnici zemalja Europske unije održavaju u petak u Bruxellesu drugi dan sastanka na vrhu na kojem su pozvali na završetak pregovora s Hrvatskom do konca lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine', kaže se u nacrtu zaključaka, koje su prihvatili čelnici EU-a.

Ti zaključci predstavljaju političku odluku o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

U njima se kaže da Hrvatska treba nastaviti sa svojim reformskim naporima 'istom snagom, posebice u pogledu pravosuđa i temeljnih prava, kako bi u potpunosti mogla preuzeti obveze članstva od dana pristupanja. Monitoring tih reformskih napora do pristupanja dat će potrebna jamstva Hrvatskoj i sadašnjim zemljama članicama'.

Europski čelnici 'pohvaljuju Hrvatsku za njezine intenzivne napore, koji su omogućili da pristupni pregovori uđu u završnu fazu'.

Također se kaže da se razmatranje preostalih pregovaračkih poglavlja u Vijeću obavlja uz 'uz puno poštovanje stroge uvjetovanosti i u skladu s pregovaračkim okvirom'.

Europski čelnici pozvali su na donošenje 'svih potrebnih odluka za zaključak pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011',  što je de facto autorizacija Zagrebu da postane 28. članica Europske unije, izvještava AFP.

Ukoliko taj proces prođe bez problema, Hrvatska će postati članica EU-a 1. srpnja 2013, prema prijedlogu Europske komisije.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom.

Premijerka će se danas zasebno sastati i s povjerenicom za pravosuđe Vivian Reding

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora.