BEZ FIGE U DŽEPU

Povijesni dogovor šefova dviju Koreja: 'Na Korejskom poluotoku više neće biti rata'

27.04.2018 u 12:24

Bionic
Reading

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-un i Moon Jae-in potpisali su u petak deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka

Na prvom samitu predsjednika dviju država u više od deset godina objavili su kako će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajan i čvrst mir na tom poluotoku uz pomoć SAD-a i Kine, kako bi se i službeno završio Korejski rat.

'Nema razloga da se borimo - mi smo jedna nacija', kazao je Kim na povijesnom samitu, obećavajući da neće ponoviti 'nesretnu povijest'.

U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije, poručivši da 'na Korejskom poluotoku neće više biti rata'.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi, dvije zemlje organizirat će u kolovozu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina. 'Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih obitelji u prigodi Dana oslobođenja 15. kolovoza', kada se obilježava japanska predaja, navodi se u izjavi.

  • +6
Povijesni susret - Kim Jong-un i Moon Jae-in Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dvije zemlje uspostavit će ured za vezu i prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici, navodi se u izjavi.

Prije kraja samita predsjednici dviju Koreja zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja.

Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata bit će simbol mira i napretka.