POČELO SUĐENJE

Čelnica SSSH tvrdi da nije zlouporabila položaj

10.12.2008 u 16:51

Bionic
Reading

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević i njezine dvije suradnice danas su na početku suđenja na zagrebačkom Općinskom sudu izjavile da nisu krive za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju

ZAGREB - Uz Knežević, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je i predsjednicu Sindikata trgovine Dragicu Mišeljić i tajnicu Radmilu Rumbak. Tužiteljstvo ih osim za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju tereti i zbog krivotvorenja službene isprave i zlouporabe položaja i ovlasti.

Odvjetništvo tereti Knežević da je u listopadu 1997., dok je bila predsjednica Sindikata trgovine, zaključila ugovor o 35.000 kuna zajma trgovačkom društvu, u namjeri da mu pribavi nepripadnu materijalnu dobit.

Knežević je, smatra odvjetništvo, bila svjesna da sindikalni novac ne može služiti za davanje zajmova pravnim osobama, a osim toga nije provjerila ni poslovanje tog društva pa je za iznos zajma oštetila sindikat.

Anu Knežević tereti se i da je 2001. u devet obrazaca ovjerovljenih svojim potpisom i službenim žigom kojima se odobrava novčana pomoć sindikalnim članovima i podružnicama upisala imena članova sindikata i svote novčane pomoći te se potpisala njihovim imenima, iako oni nisu tražili novčanu pomoć.

Tako popunjene i potpisane obrasce Knežević je predala suradnici Radmili Rumbak, koja je na sindikalnoj blagajni podizala naznačene svote od ukupno 24.500 kuna i predavala ih Ani Knežević.

Optužnica tereti i tadašnju sindikalnu tajnicu Dragu Mišeljić da je u četiri obrasca upisala imena članova sindikata i svote novčane pomoći te se potpisala njihovim imenima. Rumbak je bila svjesna da novac neće biti isplaćen navedenim osobama ali je takve obrasce predavala na sindikalnoj blagajni, podizala novac od ukupno 11.000 kuna i predavala ga sindikalnoj tajnici, koja ga je, kažu u odvjetništvu, zadržala za sebe.

Iduća rasprava zakazana je za 19. siječnja iduće godine.