ISKAZ NA SUDU

Celakoski: Nisam oklevetao Horvatinčića

02.02.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad izjavio je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom da nije imao namjeru oklevetati Tomislava Horvatinčića nego u ime udruge ukazati na sumnju da je taj poduzetnik od zagrebačkog kriminalnog miljea posudio 15 milijuna eura kako bi osigurao kredit za nastavak gradnje kompleksa Cvjetni prolaz.

Horvatinčić je zbog te izjave tužio Celakoskog za klevetu.
Nakon neuspješnog mirenja u studenome prošle godine danas je sudac Nenad Lukić saslušao Celakoskog koji smatra da nije počinio kazneno djelo, to jest oklevetao Horvatinčića.

Objasnio je da je kao koordinator udruga Pravo na grad i Zelena akcija, koje su 2010. organizirale niz prosvjeda zbog izgradnje Cvjetnog prolaza u Varšavskoj na djelu javne površine, htio upozoriti javnost na postojanje sumnje da je Horvatinčić od zagrebačkog kriminalnog miljea posudio 15 milijuna eura koje je zatim posudio svojoj Hoto grupi za dobivanje kredita za nastavak gradnje kompleksa Cvjetni prolaz.

Zbog toga su se udruge, kazao je, obratile i Uredu za spriječavanje pranja novca od kojeg su zatražile istragu o porijeklu 15 milijuna eura navodno posuđenih Horvatinčiću. No, iz tog ureda im nisu željeli otkriti nikakve pojedinosti, pravdajući se da je riječ o tajnim podacima.

Celakoski je ponovio kako se radilo u javnom interesu te da ni na koji način nije postupao s ciljem klevetanja nego s ciljem ispitivanja okolnosti transakcija.

Njegova braniteljica Lina Budak ustvrdila je kako je Horvatinčićeva tužba samo pokušaj da se ušutka javnost.

Sljedeće ročište zakazan je za 13. ožujka kada bi svoj iskaz trebao dati Horvatinčić, koji je došao na današnje ročište. Nakon toga ispitat će se i troje novinara koji su u svojim tekstovima prenijeli spornu izjavu Celakoskog.