BANDIĆ O HOLDINGU:

'Čekam izvješće i podvlačim crtu'

06.12.2009 u 16:58

Bionic
Reading

Na napise da propada zagrebački Holding i optužbe da je Bandić za to kriv, zagrebački gradonačelnik i kandidat za predsjednika Republike odgovara porukom zaposlenima u Holdingu da više rade, a manje 'zabavljaju javnost'

Predsjednički kandidat Milan Bandić u sklopu svoje kampanje i posjeta Biogradu komentirao je optužbe da je upropastio Holding

'Poručujem mojima u Holdingu da stave glave skupa i rade u interesu građana Grada Zagreba. Ovih dana ću podvući crtu i očekujem izvješće gospodina Heraka o zapošljavanju unutar Holdinga', rekao je Bandić.

Dodaje da će izvješće dobiti u utorak i kaže: 'Pa ću onda podvući konzekvence za one koji su kršili propise i naputke poglavarstva i gradonačelnika. A njima poručujem da rade i manje daju intervjue i zabavljaju javnost pa će biti bolje', kazao je Milan Bandić.

Bježi li Bandić iz grada?

To pitanje nametnulo se nakon objave tajne analize, nakon čega je Holdingu uslijedilo dramatično upozorenje uprave da im prijeti bankrot zbog Bandićevih neodgovornih poteza.

Večernji list u posjedu je dokumenta koji je uprava Zagrebačkog holdinga sastavila za gradske oce, prije svega za gradonačelnika Milana Bandića, a koji pokazuje da je odnos Grada Zagreba prema Holdingu blago rečeno maćehinski, a bolje rečeno – posve neodgovoran.

Iza analize pod nazivom 'Informacija o financijskim odnosima Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga' skrivaju se skandalozni dokazi kako gradonačelniku Zagrebački holding počinje služiti kao otirač pod koji skriva financijske posljedice katastrofalnih i dugoročno neodrživih odluka.

ZET pred kolapsom

Primjerice, iz Holdinga su upozorili Bandića da ZET mogu financirati samo od cijene karata i gradskih subvencija. Grad od 2006. nije ispunjavao svoje obveze pa je ZET-ova likvidnost spašavana sredstvima dobivenima prodajom obveznica i UniCredit leasinga (prodali su im tramvaje jer nije bilo drugog rješenja) i novcem drugih Holdingovih podružnica.

Samo za razlike u cijeni karata ZET je ove godine treba dobiti 827 milijuna kuna, a za plaćanje obveza leasinga 127 milijuna kuna. Bandić im je u proračunu osigurao 730 milijuna kuna, što znači da je Holding ostavio kratkim za 224 milijuna kuna.

ZET je najbolji primjer da Bandić kandidaturom za predsjednika možda pokušava pobjeći iz Grada koji je doveo na rub financijskog kolapsa, kažu sugovornici.

Dakle, samo na ZET-u i samo u 2009. (ne računajući prijašnje gubitke) Grad je Holdingu uskratio dramatičnih pola milijarde kuna! Ukupno je tako ZET potrošio 700 milijuna kuna unutar Holdinga i tako ugrozio poslovanje cijelog Holdinga, užasavajući je zaključak analize uprave Holdinga. Gradonačelnik se, doznajemo, nije očitovao o ovome dramatičnom apelu.

Za započete projekte nedostaju 1,2 milijarde kuna

U dokumentu upozoravaju na neodgovorno povećavanje ukupnih gradskih troškova. Primjerice, samo u 2009. Grad Holdingu mora za zakupnine (stanovi Sopnice Jelkovec, Arena...) dati impozantnih 230 milijuna kuna.

Povjerljivi dokument, nadalje, potvrdio je javnu tajnu da je u 2009. ključni problem bila loša prodaja stanova na lokaciji Sopnica Jelkovec (trebalo se zaraditi 800 milijuna kuna) i propast prodaje zemljišta Zagrepčanke (300 milijuna kuna). Kako nema tog novca, kolabirale su planirane Holdingove investicijske aktivnosti.

Procijenjeno je u dokumentu da im samo za započete projekte trebaju 1,2 milijarde kuna te da bez svježeg novca neće moći plaćati izvođače radova. Novac od obveznica, podsjetili su na tome mjestu još jednom, već je potrošen. Pola od 2,19 milijardi kuna obveznica potrošeno je za kupnju nekretnina (Gredelj, Zagrepčanka, Mandićeva, Vukovarska), a 20-ak posto na saniranje rupa u ZET-u i upravljanje sportskim objektima.

Ako se krene u hitnu akciju, bit će potrebno barem desetak godina i krupna odricanja da se sanira dosadašnji način upravljanja gradom.