KRATAK UZMAK ZIME

Čeka nas prekrasan sunčani vikend

03.02.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Ovaj će vikend u cijeloj Hrvatskoj biti dosta sunca i prilično toplo, pa bi ga trebalo iskoristiti za izlete i boravak u prirodi budući da bi već sljedeći mogao biti hladniji, ističu prognostičari

U kontsinentalnim dijelovima Hrvatske sljedeća dva dana bit će suho i djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom koja se ponegdje može i dulje zadržati. Više sunca očekuje se tijekom subote. Jutarnja temperatura u petak će se kretati između -7 i -2 Celzijeva stupnja, a uz vedru noć ponegdje bi mogla biti i niža.

Najviša dnevna temperatura ovisit će o količinama naoblake i kretat će se od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva. Subotnje jutro donijet će temperaturu od -6 do -1, no ona će poslijepodne porasti na 4 do 9 Celzijevih stupnjeva uz slab jugozapadni vjetar.

Na Jadranu će u petak biti pretežno vedro. Ujutro će biti još umjerene, podno Velebita i jake bure koja će danju brzo slabiti, a na moru okretati na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -4 do 1, uz obalu i na otocima od 2 do 7 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne temperature bit će između 9 i 15 Celzijevih stupnjeva, u zaobalju i podno Velebita malo niže.

Subota će na Jadranu biti pretežno vedra. Nakon slabe jutarnje bure, danju će puhati slaba tramontana koja će na moru Dalmacije biti umjerena. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -4 do 0, a uz obalu i na otocima od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne bit će između 11 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Sunčana nedjelja

U nedjelju će u cijeloj Hrvatskoj biti suho i pretežno sunčano, samo ponegdje u nizinama uz mogućnost niskih oblaka. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti bit će oko nule ili malo ispod, a na Jadranu većinom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna u kopnenom području bit će između 6 i 11, a na Jadranu od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Početak sljedećeg tjedna još će biti u znaku suhog i relativno toplog vremena. Međutim, prema sljedećem vikendu izgledno je novo zahlađenje, upozorio je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Dvije zanimljivosti

U narodu postoji izreka: Ako je toplo oko Svijećnice (2. veljače), zima ili mraz dolazi; ako je hladno, zima uskoro odlazi. To bi moglo značiti da sa zimom još nismo gotovi.

Godine 1929. u Europi je zabilježena jedna od najhladnijih zima u 20. stoljeću. 3. veljače iste godine u Čakovcu je izmjereno -35,5 Celzijevih stupnjeva, a dan kasnije u Gospiću dosad najniža zabilježena temperatura u Hrvatskoj -36 Celzijevih stupnjeva. Te je zime u Zagrebu u jednom danu palo oko metar snijega, a čak se zaledila i Sava.