'PRIVLAČENJE POZORNOSTI'

Čeka li nas zima stoljeća? Možda ipak ne

26.09.2013 u 20:33

Bionic
Reading

Njemački meteorolog Dominik Jung postao je vijest dana svojom hrabrom prognozom da nas očekuje 'zima stoljeća'. No oprezniji meteorolozi upozoravaju da su sezonske prognoze kontroverzne i da su još uvijek 'više gatanje nego pouzdane'

Nakon iščitavanja podataka iz američkog softvera Jung je izjavio da mu je već hladno od samog pogleda na prognostičke karte i metorološke modele.

Tvrdi da će posebno hladni biti siječanj i veljača 2014. te da će do zatopljenja doći tek u travnju.

Kao razloge za ovu prognozu naveo je arktičke struje koje dopiru do Europe te nižu aktivnost Sunca.

Iako se ne slažu do kraja s njim, neki ga kolege ipak podržavaju, barem u dijelu njegove prognoze. Tako je švicarski meteorolog Frédéric Glassey za dnevnik Le Matin izjavio da u Jungovoj prognozi za nadolazeću zimu ima 'neke istine'.

'Otkrili smo anomaliju, trend koji pokazuje da bi prosinac mogao biti vrlo blag, a siječanj i veljača hladniji od prosjeka. Međutim, to je veća vjerojatnost samo za Srednju Europu', rekao je Glassey.

Na pitanje čeka li nas zaista najhladnija zima u zadnjih sto godina Glassey je odmahnuo rukom. 'To je samo formula za privlačenje pozornosti', rekao je.

Prema trenutnim podacima Klimatološkog odjela DHMZ-a zima 2013/2014. bit će prosječna ili čak malo toplija od prosjeka, odnosno slična ili malo toplija od prošle.

'Svaki zimski mjesec bit će malo topliji od prosjeka, a najveće pozitivno odstupanje bit će u siječnju. I ožujak bi, prema sadašnjim prognozama, trebao biti prosječan, stoga se ne očekuje dugo trajanje zime', rekla je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar iz DHMZ-a za Jutarnji list i dodala kako je sve stvar percepcije.

'Prošla zima u cjelini bila je prosječna gledajući temperature, samo rijetko u unutrašnjosti i Dalmaciji hladnija, no padalo je puno snijega pa se svima činilo da je oštra, no bila je normalna', napominje Mazzocco Drvar.

Prosječne bi ove zime trebale biti i oborine, iako ih se u Dalmaciji i na jugu Hrvatske očekuje nešto više.