HABUŠ O RASTROŠNOSTI PRETHODNIKA

'Čehokova administracija na kavu i sokove trošila 130.000 kn'

24.01.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Kako bi u ovim teškim vremenima uštedjela koji milijun, varaždinska vlast sprema veliko 'proljetno pospremanje' gradskih financija, odnosno rezanje troškova kojim bi grad trebao uštedjeti i do nekoliko milijuna kuna godišnje. Analizom poslovanja utvrđeni su i razni luksuzi koje je bivša gradska vlast plaćala 'široke ruke'

Gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom pokrenule su već proces reorganizacije svojeg poslovanja. Primarni cilj je utvrditi je li 106 zaposlenih u gradskoj upravi i oko 450 zaposlenih u gradskim institucijama i tvrtkama previše i u tom kontekstu koja su radna mjesta nepotrebna, piše Evarazdin

Čehok je na prozivke o luksuznim izdacima, a pogotovo da se koristio s čak 11 mobitela, od čega devet luksuznih iPhoneova, kazao da su to totalne gluposti. 'Normalno da nisam imao 11 mobitela. Radilo se o tome da su cure koje su provodile javnu nabavu naručivale iPhoneove na moje ime jer sam ja jedini i mogao dobiti taj telefon. Ti su se telefoni zatim dodjeljivali nekim zaposlenicima kojima su oni bili potrebni i normalno da nisu bili kod mene', izjavo je Evarazdinu Čehok. 'Što se tiče ovih ostalih luksuznih izdataka koje spominje Habuš, mogu mu poručiti samo da mu je badava skinuti 100 tisuća kuna s troškova za kavu i sokove kad je za 2,5 milijuna povećao troškove za plaće i zaposlio nove djelatnike iako su oni apsolutno nepotrebni. Ako se sjećate, ja sam čak dva puta donosio odluku o smanjivanju plaća, dakle dva puta sam smanjivao masu plaća, a njegova prva odluka je bila da zaposli nove djelatnike i poveća izdvajanja za plaće', poručio je bivši novom gradonačelniku.

'Prvo moramo utvrditi postoje li uopće viškovi i na kojim mjestima. Nije nam cilj otpuštati zaposlenike, nego ih pametnije rasporediti i ispuniti im radni dan. Naime, u gradskoj upravi možda i ima previše zaposlenih, ali možda ih nekim institucijama nedostaje i sve se to može preraspodijeliti. Ako se baš pokaže da su neki zaposlenici nepotrebni, tek onda ćemo ići na dijeljenje otkaza', poručio je gradonačelnik Goran Habuš, dodavši i da će se ići u sistematizaciju radnih mjesta.

Analizom poslovanja utvrđeni su i razni luksuzi koje je bivša gradska vlast plaćala 'široke ruke', a koji su počeli opasno nagrizati cjelokupno poslovanje grada.

'Samo za ilustraciju, pročelnici primaju plaću od oko 12 tisuća kuna, no tri pročelnika, koje ne želim imenovati, odlukom bivšeg gradonačelnika Čehoka iz nekog su razloga dobivali i dodatak na plaću u iznosu 20 posto plaće. Sve te dodatke na plaće ćemo ukinuti. 160 tisuća kuna godišnje grad plaća za dopunsko osiguranje zaposlenika iako to uopće nije obvezan plaćati, 130 tisuća kuna godišnje se trošilo na kavu i sokove, što je izvan svake pameti, a još neutvrđeni iznos troši se na održavanje i plaćanje čak 18 automobila, iako ih realno trebamo sedam ili osam. Plaćali smo čak 160 pretplata za Varaždinske vijesti, a bivši gradonačelnik Čehok zadužio je čak 11 mobitela, od čega devet iPhoneova', otkrio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš

To su, po njemu, samo neki od nepotrebnih troškova koje gradska vlast namjerava ukinuti. Naglasio je da ukupne uštede u ovom trenutku nije moguće izračunati jer još nije završila kompletna analiza svih troškova, ali da se radi o višemilijunskim iznosima koji će rasteretiti gradsku blagajnu.

Već je održan i sastanak s pročelnicima upravnih odjela, direktorima gradskih tvrtki i ravnateljima gradskih institucija, koji su dobili zadatak analizirati poslovanje svojih resora i predložiti nove uštede. Planira se i uvesti objedinjena javna nabava za cijelu gradsku upravu i gradske institucije.