REBALANS PRORAČUNA, PA JOŠ JEDAN

Čehok: Uz korizmeno odricanje, slijedi nam pokora

30.03.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Saborski klubovi različito su danas ocijenili Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna - oni vladajući uglavnom ga smatraju jednom od glavnih antirecesijskih mjera, a oporbeni zakašnjelim i nerealnim, no većina ih je suglasna da Hrvatsku do kraja godine očekuje barem još jedan rebalans

Oporbi se u kritikama pridružio i Milorad Pupovac (SDSS), koji Vladi zamjera štednju na povratku izbjeglica i obnovi. Pupovac je upozorio da je riječ o osnovnim ljudskim potrebama - kućama, struji i prilaznim cestama. S druge strane, upozorava, gotovo netaknuta ostala je stavka za poticaje u poljoprivredi.

"Ti su poticaji do 2007. služili da donesu nešto društvu, a sada služe kao mehanizam socijalne pomoći i dobivanja podrške birača", spočitnuo je Pupovac koalicijskim partnerima. Ustvrdio je i da dobar dio poljoprivrednih poticaja završava u rukama trgovačkih lanaca s monopolnim položajem.

Vesna Pusić (HNS) nerealnima drži očekivanja Vlade da će 5,5 milijardi kuna, koliko je rebalansom predviđeno smanjenje rashoda, biti dovoljna ušteda. Uvjerena je da će do kraja godine biti (potreban) još jedan toliki, a možda i veći rebalans.

Vladu je prozvala da u rebalansu nema nikakvih razvojnih mjera, ističući kako kvalitetan proračun, uz uštede, mora predvidjeti "dinamiziranje gospodarstva", kako bi se ono oporavilo i počelo zarađivati.

Iz HDZ-a su joj, međutim, uzvratili podatcima o prošlog tjedna potpisanom sporazumu s Europskom investicijskom bankom od 250 milijuna eura kredita, od čega je 200 milijuna namijenjeno malom poduzetništvu.

HDZ-ovci su podsjetili i na 490 milijuna proračunskih kuna namijenjenih povećanju kapitala HBOR-a i subvenciji kamata.

Zoran Milanović rekao je da SDP, kao i kod donošenja proračuna, ne može podržati nešto što je nepopravljivo i neodrživo. Rebalansom se, upozorava, ne pokazuje nikakva namjera suočavanja s dva temeljna problema države - visokim centraliziranošću i potrošnjom.

"Tu turobnu sliku nećemo promijeniti rebalansom, nego temeljitim zahvatima", rekao je. Osvrnuo se i na tvrdnje iz Vlade kako je ovaj rebalans za očuvanje radnih mjesta, ocijenivši da se borba za radna mjesta prvenstveno treba voditi u privatnom, a ne javnom sektoru, jer se nova vrijednost stvara u privatnom sektoru, "a Vlada tu nije napravila nikakav iskorak".

Ivan Čehok (HSLS/HSU) rebalans je nazvao prvim pravim korizmenim, koji će "stezati i rezati te konačno građane i gospodarstvo naučiti da ne mogu trošiti više nego što imaju".

I Čehok je uvjeren da će Vlada do kraja godine biti prisiljena na još najmanje jedan rebalans. "Uz korizmeno odricanje, slijedi nam pokora. Morat ćemo još više stegnuti remen i što prije to kažemo građanima, manje ćemo ih lagati", rekao je Čehok.

Punu podršku rebalansu najavio je Goran Marić (HDZ). "Usprkos niskom gospodarskom rastu, rebalans je ciljano usmjeren očuvanju standarda najugroženijih društvenih skupina", ocijenio je.