POTPREDSJEDNIK KRANJČEC

'Čehok mora napustiti Sabor'

09.02.2010 u 11:22

Bionic
Reading

'Ako žele ostati u stranci, neki će morati zaboraviti ono što su do sada imali: biti nezamjenjivi i nedodirljivi', ističe Dragutin Kranjčec, potpredsjednik HSLS-a i predsjednik HSLS-a Varaždinske županije, osvrćući se na zbivanja unutar i oko stranke, odnosno pojedinih njezinih članova

Zbog nagađanja oko stranačke budućnosti Ivana Čehoka otvoreno je i pitanje njegovog mjesta u Hrvatskom saboru, koje je još prije pet godina bio spreman prepustiti Dragutinu Kranjčecu

'Gospodarstvenik sam više od 30 godina, od čega 22 godine radim s jednom njemačkom kompanijom. Sve te godine nemamo nikakav ugovor, samo se držimo riječi. Dakle, kod vjerodostojnih ljudi riječ je dovoljna, pa tako očekujem da će Čehok održati svoje obećanje o prepuštanju mandata koje je dao već dva puta, tim više ako nije zadovoljan novim HSLS-om. Stoga mu poručujem neka vrati mandat stranci, što je za njega u ovom trenutku vjerojatno nezamislivo, ili neka vrati diplomu iz etike, jer jedno i drugo ne idu zajedno', izjavio je Kranjčec.

I prije nego što je zbog odlaska Hrvoja Vojkovića dobio funkciju potpredsjednika, već drugog dana nakon unutarstranačkih izbora u HSLS-u, novi predsjednik Darinko Kosor ponudio je Kranjčecumjesto u predsjedništvu stranke kao petoplasiranom kandidatu za potpredsjednika liberala. Ponudu, međutim, nije odmah prihvatio.

'Dogodilo se to nakon desetak dana kada sam se uvjerio da novoizabrani predsjednik želi uistinu novi put i uzlet stranke. Primjerice, kao gospodarstvenik, potpuno stojim iza predsjednika Kosora kada upozorava da je proračun nerealan. To može reći samo netko tko je isto tako samostalan i shvaća ozbiljno prilike jer također dolazi iz gospodarstva, a ne dodvorava se svakome', smatra Kranjčec.

Nakon svega mjesec i pol od izbora Darinka Kosora, kako dodaje, vidljivi su pomaci i unutar HSLS-a koji također bude nadu jer potpuno odudaraju od donedavnog načina vođenja stranke.

'Sada se inzistira na poštivanju statuta i poštuju se svi u stranci, neovisno o tome je li netko načelnik, gradonačelnik i zastupnik ili samo član. Primjerice, više nije moguće da netko sazove Središnje vijeće na koje stignu članovi iz Dubrovnika, Splita i drugih krajeva Hrvatske, a da se onda ne pojavi ili da se pojavi na desetak minuta i ode govoreći da je previše zauzet. I zbog toga se stvarao dojam da su u HSLS-u još samo dva imena', naglasio je Kranjčec.

Međutim, lokalni izbori pokazali da nije tako jer HSLS ima gradonačelnike i u Glini, Hrvatskoj Kostajnici i drugim mjestima.

'Izbori su pokazali da neka imena nisu toliko velika i važna za stranku kad se na njih izlazi s nezavisnom listom ili u koaliciji s pet stranaka koja ne ostvaruje neke osobite rezultate', upozorio je novi potpredsjednik HSLS-a.