MORALNA VERTIKALA

Čehok će i nakon pritvora predavati etiku

13.07.2011 u 15:28

Bionic
Reading

I visokoškolske ustanove, baš kao i Grad Varaždin, uspjele su naći rješenja za odsutnost pritvorenog Ivana Čehoka, koji nije samo varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik, nego i sveučilišni predavač. Ta su rješenja, međutim, samo privremena, jer visokoškolske ustanove na kojima je Čehok predavač nisu odustale od njegovog angažmana, barem na zasada

Takav zaključak nameće se iz odgovora dekana varaždinskog Veleučilišta, odnosno Učiteljskog fakulteta – Odsjek u Čakovcu gdje je Čehok izvodio više predavanja vezanih uz filozofiju i posebice etiku, za koju je napisao i četiri srednjoškolska udžbenika.

'Svi ispiti odvijaju se nesmetano, a izvodi ih sunositelj kolegija', doznajemo od prof. dr. Marina Milkovića, dekana Veleučilišta u Varaždinu, kojeg smo upitali razmišlja li se o pitanju predavača za iduću školsku godinu.

Isto tako upitali smo ga na kojim to točno kolegijima varaždinskog Veleučilišta predaje Čehok koji je svojedobno izjavio da je 'profesor državni službenik koji mora studentu stalno biti na raspolaganju, mora djelovati mentorski, upućivati i poticati studenta, no Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj sveučilišni profesor radi dva-tri dana u tjednu'. Odgovor na ovaj upit o kolegijima, međutim, nismo dobili.

Za razliku od dekana Veleučilišta u Varaždinu, osjetno sadržajnija kod davanja odgovora bila je prof. dr. sc. Ljubica Bakić-Tomić, prodekanica za poslovanje, studije i studente izvan sjedišta fakulteta (Čakovec) Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

'Dr. sc. Ivan Čehok izvodio je predavanja iz dva kolegija: Filozofija odgoja 1 i 2 te Etika. Satnica po kolegiju iznosi 15 sati predavanja i 15 sati seminarske nastave. Nastava je realizirana na dva studijska programa: diplomskom sveučilišnom programu Studija za učitelje primarnog obrazovanja, te na stručnom studiju za predškolski odgoj. Studente dr. sc. Ivana Čehoka preuzeli su kolege koji također predaju iste kolegije na Učiteljskom fakultetu po istim programima: prof. dr. sc. Milan Polić, dr. sc. Miljenko Brkić i mr. sc. Nikola Tadić. Studenti nisu izgubili niti jedan ispitni rok', naglašava prof dr. Bakić-Tomić.

Za akademsku godinu 2011/2012, kako dodaje, nije donijeta nikakva odluka o promjenama u izvođenju nastave ovih kolegija na Odsjeku u Čakovcu budući da se 'ne zna hoće li protiv dr. sc. Ivana Čehoka biti podignuta optužnica ili neće, a nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže'.