AKCIJA ZRAČNIH SNAGA I FSB-a

Čečenski vođa Doku Umarov ubijen u Ingušetiji?

30.03.2011 u 10:42

Bionic
Reading

Premda su neki ruski mediji objavili vijest pozivajući se na službene izvore, još uvijek nije potvrđeno da je u udaru ruskih helikoptera na islamističke separatiste u Ingušetiji poginuo Doku Umarov, vođa samoproglašenog Sjevernokavkaskog emirata

'S mjesta specijalne operacije izneseno je 14 leševa, među kojima i jedan ženski, te ostaci još dva tijela. Zasad nemamo potvrdu da je među ubijenima i Doku Umarov', izjavio je predsjednik Ingušetije, bivši vojni specijalac Junus-bek Jevkurov.

Informacije o likvidaciji 46-godišnjeg terorističkog lidera mediji su objavili nakon silovitog napada ruskih zračnih snaga na dvije grupe islamista u Ingušetiji, izvedenog u ponedjeljak. Lokalne vlasti tvrde je u akciji ubijen Umarovljev bliski suradnik 'Abusupjan'. Ruske specijalne postrojbe pod kapom FSB-a (bivšeg KGB-a) izgubile su dva čovjeka u tom obračunu.

Ranije se pisalo da su u okršaju mogli biti pobijeni i Aslan Bjutkajev, Adam Ganižev te Islam Jevlojev - redom glavni osumnjičenici za organizaciju samoubilačkog bombaškog napada na moskovski aerodrom Domodjedovo u siječnju ove godine.

Specijalne operacije u Ingušetiji i Čečeniji događaju se nekoliko puta mjesečno već godinama, no proteklih godina radikalni se islamizam proširio i na okolne republike poput Dagestana i Kabardino-Balkarije.

Dokua Umarova, negdašnjeg građevinskog inženjera, a danas 'emira sjevernog Kavkaza', smatra se glavnim vođom islamističkih separatista u zadnjih pet godina. Vijesti o njegovom ubojstvu proteklih su godina već dospijevale na naslovnice ruskih medija, ali su se pokazale neistinitima. Zatim su ruske vlasti promovirale tezu da je Umarov skupa s nekoliko desetaka - eventualno stotinu - suboraca odsječen od ostatka svijeta negdje u neprohodnim gorama na granici Čečenije i Ingušetije. No nakon samoubilačkih bombaških napada u moskovskom metrou lani te na aerodrom Domodjedovo ove godine, za suorganizaciju je optužen upravo Umarov. Vijeće sigurnosti UN-a stavilo ga je na listu najopasnijih terorista na svijetu.