PARLAMENTARCI = SLUŽBENICI

CDU odbio potpisati UN-ovu konvenciju protiv korupcije!

09.08.2012 u 23:05

Bionic
Reading

Kršćanski demokrati njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) u četvrtak su poručili da, usprkos pritisku vodećih tvrtki u zemlji, neće ratificirati Konvenciju UN-a za borbu protiv korupcije jer bi potpisom na taj dokument parlamentarni zastupnici bili pretvoreni u službenike

Skupina više od 30 vodećih ljudi njemačke industrije uputilo je pismo Volkeru Kauderu, predsjedniku kluba zastupnika CDU-a u parlamentu, tražeći da se hitno ratificira konvencija koju je do sada prihvatilo oko 160 zemalja. Poziv su potpisali gotovo svi vodeći koncerni, od Deutsche Bank i osiguravatelja Allianza, pa do Siemensa, Daimlera, Bayera, Metroa, Eona, Telekoma...koji žele da Njemačka konačno prihvati konvenciju protiv potkupljivosti.

Njemačka još nije ratificirala Konvenciju UN-a za borbu protiv korupcije, pa je skupina njemačkih koncerna objavila poziv da se to hitno učini jer to šteti i njihovu ugledu u inozemstvu, ali problem su, tvrde, potkupljivi političari.

Korupcija u poduzećima je kažnjivo djelo i zato njemački koncerni zahtijevaju da njemački parlament hitno ispravi taj nedostatak i konačno ratificira konvenciju UN-a. Njemački gospodarstvenici poručuju da je to i političko pitanje: 'Jedna demokratska zemlja kao što je Njemačka mora u cijelosti biti vjerodostojna na međunarodnoj pozornici i ne smije se nepotrebno izložiti napadima', stoji u pismu.

Ujedinjeni narodi su prije devet godina donijeli Konvenciju protiv korupcije (UNCAC) koju je već potpisalo i ratificiralo 160 zemalja. Tek malobrojne zemlje oklijevaju ratificirati tu konvenciju, a Njemačka se našla u neslavnom društvu sa Sirijom, Sudanom i Saudijskom Arabijom. UN tom konvencijom želi zemlje primorati na veću transparentnost kod financiranja izbornih kampanja, a službenici bi se morali pridržavati posebnog kodeksa ponašanja, posebice po pitanju javnih financija.

'Svaki bi parlamentarac, ukoliko bi se konvencija potpisala, bio pretvoren u običnog službenika, sa svim posljedicima i apsurdnostima koji iz toga proizlaze', kazao je Joachim Pfeiffer iz CDU-a za dnevni list Handelsblatt. Konzervativni zastupnici se pribojavaju da bi, primjerice, mogli bili kažnjeni za sukob interesa zbog položaja koje također drže u tvrtkama.