NEOPROSTIVI SKANDAL

CDU ipak ruši njemačkog predsjednika?

12.01.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Christian Wulff već se skoro mjesec dana nalazi u skandalu koji mu je ozbiljno narušio ugled i političku vjerodostojnost. Dok se opozicija taktički suzdržava pozvati na njegovu ostavku, takav glas je sada došao iz redova Wulffove stranke CDU, od strane zastupnika u Bundestagu Karl-Georga Wellmanna. Kao mogući nasljednik spominje se aktualni ministar obrane Thomas de Maiziere

Christian Wulff je jasno dao do znanja da nema namjeru dati ostavku. Bez obzira na zatajeni privatni kredit od pola milijuna eura pod uvjetima kakvi se u banci ne mogu dobiti, bez obzira na neukusna ljetovanja u raskošnim vilama svojih bogatih prijatelja, bez obzira što se saznalo da su mu isti plaćali i reklamu za knjigu (sada ironičnog naslova 'Istina je bolja'), bez obzira na to što ga već tjednima razapinju njemački mediji i gosti svakog političkog talk showa, bez obzira na blamažu s prijetećim telefonskim pozivima urednicima tabloida Bild, bez obzira što njegova serija isprika i objašnjenja svakom sekundom gubi na uvjerljivosti.

Wulff, čini se, jako voli biti njemački predsjednik i živjeti u palači Bellevue, pa ga potpuni gubitak političke vjerodostojnosti – te strmoglavi pad podrške kakav je rijetko kad zabilježen u anketama – baš i ne zabrinjavaju.

Plan njemačkog predsjednika je sačekati da oluja prođe, ali ona već mjesec dana ne prolazi, a njen najnoviji moment jest javni zahtjev Karl-Georga Wellmanna , zastupnika CDU-a u Bundestagu, da Wulff podnese ostavku.

Dosad se takvi glasovi nisu mogli čuti iz redova vladajućih, a uz Wulffa je deklarativno i kancelarka Angela Merkel, no Wellmannova kritika njemačkog predsjednika je signal da dotični gubi podršku u vlastitim redovima, među ljudima koji su ga izabrali na tu funkciju.

Socijaldemokratska opozicija i Zeleni zato odlično taktički igraju u ovoj cijeloj situaciji, bez poziva na ostavku, nego sa stalnom kritikom predsjednika Wulffa, te naoko kolegijalnim pozivima kancelarki Merkel da zajednički dogovore jednog kandidata ili kandidatkinju za predsjednika republike.

U međuvremenu su počele i kuloarske priče o tome tko bi mogao biti taj zajednički kandidat, a najviše se spominje Thomas de Maiziere, trenutno ministar obrane, ali inače jedan od najcjenjenijih njemačkih političara i u narodu i među svojim kolegama, poznat po staloženom stilu i, barem koliko se trenutno zna, moralno čist, bez kostura u ormaru.

Insajderi iz CDU-a također anonimno počinju izjavljivati za njemačke medije kako je 'unutar stranke raspoloženje u vezi s Wulffom postalo dramatično', kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, a svemu ne pomaže ni kontinuirano nesnalaženje njemačkog predsjednika u ovoj seriji skandala, koja se svakim danom produbljuje.