EUROPSKE INTEGRACIJE

Cavusoglu zahvalio Erjavcu na potpori Slovenije turskom približavanju EU

31.05.2017 u 19:57

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec razgovarao je u srijedu u Ankari s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom koji mu je zahvalio na potpori Slovenije na putu Turske prema članstvu u EU-u

Erjavec i Cavusoglu razgovarali su o jačanju političke i gospodarske suradnje dviju država, odnosima Turske i Europe, te stanju na jugoistoku starog kontinenta, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Cavusoglu je zahvalio Sloveniji na njenoj 'jasnoj potpori' na putu Turske prema članstvu u EU-u, a razgovaralo se i o stanju u na području Balkana.

'Toj regiji moramo posvetiti više pažnje kao države, ali isto moraju učiniti i NATO, Europska unija i druge organizacije. Moramo podržati korake ka jačanju sigurnosti u toj regiji, a Turska u tom kontekstu ima važnu ulogu', poručio je Cavusoglu, posebno upozoravajući na potrebu stabilnosti u Makedoniji, prenijele su agencije.

Erjavec je u Turskoj boravio povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, a na konferenciji za novinare nakon susreta on i turski šef diplomacije najoštrije su osudili  jutrošnji bombaški napad u Kabulu u kojem je ubijeno najmanje 80, a ranjeno više od 300 osoba, objavile su agencije.

'Uvijek ćemo biti uz prijateljski i bratski Afganistan. Zajedno sa Slovenijom nastavit ćemo raditi na jačanju sigurnosti i stabilnosti te zemlje', kazao je  Cavusoglu kojega je Erjavec pozvao da na jesen posjeti Sloveniju i prisustvuje Bledskom strateškom forumu, što je turski ministar prihvatio.