PRIZNANJE PORAZA

Castro: Kubanski model više ne funkcionira

09.09.2010 u 07:47

Bionic
Reading

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro izjavio je u intervjuu američko-židovskom novinaru Jeffreyu Goldbergu da kubanski ekonomski model više ne funkcionira

Goldberg, novinar mjesečnika The Atlantic, napisao je na svom blogu u srijedu da je tijekom nedavnih ekskluzivnih intervjua s Fidelom Castrom bivšeg kubanskog čelnika upitao je li kubanski model, komunizam sovjetskog stila, i dalje vrijedan izvoza u druge zemlje.

'Kubanski model više ne funkcionira niti za nas', odgovorio mu je Castro.

Goldberg je napisao da su mu američki analitičari rekli kako su Castrove riječi zapravo priznanje da država ima preveliku ulogu u ekonomskom životu zemlje.

To bi također značilo da je Fidel dao suglasnost svom mlađen bratu Raulu, koji ga je naslijedio u vođenju države, za provedbu umjerenih reforma s ciljem poticanja problematične kubanske ekonomije.

Goldberg je dan ranije na blogu objavio da je Castro poručio iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžu da prestane negirati Holokaust te je kazao da Izrael ima pravo postojati.

Castro je rekao da Iran može pridonijeti miru priznanjem da 'postoji jedinstvena povijest antisemitizma' i da pokušava shvatiti zašto se Iran boji za svoju opstojnost.

Izrael i židovski narod tako su dobili neočekivanog odvjetnika u liku Fidela Castra koji je u razgovoru, kako prenosi list Jerusalem Post, kazao da su Židovi bili izloženi stalnim progonima tijekom duge povijesti te istaknuo da se 'ništa ne može usporediti s Holokaustom'.

Goldberg se sa suprugom nalazio na odmoru na Kubi kada mu je stigao poziv za razgovor s Castrom, koji je pročitao njegov raniji članak o mogućnosti da Izrael napadne Iran te je poželio s njime o tome razgovarati.

Goldberg je na svom blogu objavio da Castro, iako djeluje krhko, brzo razmišlja i pun je energije.