ANTINUKLEARNI PROSVJED

Časna sestra provalila u spremište uranija u SAD-u

13.09.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Troje vremešnih antinuklearnih aktivista u srpnju ove godine neopaženo je izrezalo prolaz kroz ogradu najčuvanijeg spremišta visoko obogaćenog uranija u SAD-u, objekta Y-12 u Oak Ridgeu u saveznoj državi Tennesseeju, što je ovih dana potaklo zastupnike u Kongresu da zatraže preispitivanje mjera sigurnosti u američkim nuklearnim laboratorijima i tvornicama oružja

Objekt Y-12, koji je nazvan uranijskim 'Fort Knoxom' po tvrđavi u kojem se čuvaju američke zlatne rezerve, glavno je spremište visoko obogaćenog uranija, ključnog sastojka za atomske bombe.

Internom istragom ministarstva energetike utvrđeno je da su stražari ignorirali senzore za kretanje jer ih rutinski aktiviraju divlje životinje, a sigurnosna kamera koja je trebala pokrivati sektor na kojem su aktivisti ušli kroz ogradu bila je pokvarena šest mjeseci.

Aktiviste kod ulaska unutar objekta Y-12 nitko nije zaustavio, sve dok nisu sami naišli na automobil stražara. Tek tada su okruženi.

Povreda sigurnosti onoga što bi trebalo biti jedan od najsigurnijih objekata u SAD-u otvorila je nova pitanja oko odobrenog plana republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa da se dopusti veća fleksibilnost za postrojenja koja vode privatne tvrtke unutar kompleksa nuklearnog naoružanja SAD-a.

Reforma upravljanja trebala bi riješiti naslijeđeno prekoračenje troškova i lošeg gospodarenja Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (NNSA) i nadležne agencije ministarstva energetike.

No, nakon povrede sigurnosti objekta u Oak Ridgeu, i republikanci i demokrati u Odboru za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma kazali su da prihvaćeni prijedlog reforme treba preispitati.

'Ako je ikada postojao trenutak za agresivni nadzor, onda je to sada', rekao je u srijedu republikanski kongresnik Joe Barton na saslušanju pred Odborom za energetiku i trgovinu.

Barton je zahvalio časnoj sestri Megan Rice, članici katoličkog reda Sestara malog Isusa, za rizik koji je preuzela ukazujući na manjak sigurnosti u Oak Ridgeu. 'Da je ona bila terorist, sam Bog zna što se moglo dogoditi', rekao je Barton.

Vlada plaća 150 milijuna dolara za sigurnost objekta Y-12, koji vodi tvrtka Babcock & Wilcox Co. dok je sigurnost povjerena podugovaraču WSI Oak Ridgeu, koji je u vlasništvu međunarodne tvrtke za sigurnost G4S.

Zamjenik ministra energetike Daniel Poneman rekao je na saslušanju u Kongresu kako je nakon incidenta ministarstvo smijenilo glavnog dužnosnika za sigurnost u NNSA, da je otpušteno šest vodećih menadžera tvrtke za sigurnost i čuvari upleteni u incident, te da je umirovljen glavni menadžer i operativni dužnosnik objekta Y-12. Vlada je tvrtki Babcock & Wilcox Co. najavila mogućnost raskida ugovora.