BRZO SUĐENJE

Carlos Šakal osuđen na doživotni zatvor

16.12.2011 u 07:36

Bionic
Reading

Simbol ljevičarskog terorizma Carlos Šakal osuđen je u četvrtak na francuskom sudu na doživotni zatvor za bombaške napade u Francuskoj u kojima je prije gotovo tri desetljeća ubijeno 11 osoba

Venezuelanac porijeklom, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, Carlos se već gotovo 20 godina nalazi u francuskom zatvoru gdje služi doživotnu kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca i njihova doušnika u Parizu 1975. godine.

Posebni sud u Parizu osudio je Šakala na dodatnu doživotnu kaznu, a u presudi se navodi da mora odslužiti najmanje 18 godina u zatvoru. Ta presuda znači da Carlos Šakal ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu još dug niz godina, a prema prethodnoj doživotnoj kazni, poznati je terorist mogao već 2012. godine uputiti molbu za prijevremeno puštanje.

Carlos je optužen da je organizirao četiri odvojena teroristička napada u Francuskoj 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi.

Danas 62-godišnji ljevičarski gerilac uhićen je 1994. godine u Kartumu, a prije tridesetak godina bio je simbol militantne marksističke borbe protiv kapitalističkih institucija.